Partij van de Arbeid

Morele renaissance voor het CDA

14-05-2009 12:28

Gordon wil niet optreden op het songfestival in Moskou als de Russen hard ingrijpen bij de GAYparade op 16 mei. Geweld tegen homos moet universeel stoppen, bepleit Anna Sitnyakowsky, voormalig bestuurslid van de JS, naar aanleiding van dezw uitspraken. Ze hoopt dat ook het CDA zal opkomen voor de fundamentele rechten van homo´s.

Uit recent onderzoek van het Europees Agentschap voor Fundamentele Vrijheden blijkt dat zelfs binnen de EU deze parades nog vaak stuiten op tegenwerking door overheid en bedrijfsleven. Het huren van een zaaltje voor de voorbereidingen wordt onmogelijk gemaakt, de vergunning voor de optocht geweigerd en deelnemers worden niet beschermd tegen geweld. Dit betekent dat de homo-en trans-gemeenschap ernstig gehinderd wordt in haar vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging, welke grondrechten binnen een democratie zijn.

Zowel binnen als buiten de EU is politieke actie nodig. Europese homo's moeten erop kunnen rekenen dat democratische partijen opkomen voor hun fundamentele rechten of het nu gaat om het beschermen tegen geweld in Moskou, het niet langer tegenwerken van de parade in de Letse hoofdstad Riga of het openlijk afkeuren van discriminerende opmerkingen door de burgemeester van Rome.

Minister Verhagen van Buitenlandse zaken doet hiervoor sterk zijn best. Het is teleurstellend dat juist zijn CDA binnen het Europees Parlement gegijzeld lijkt door de conservatieve fractie, die geen aandacht heeft voor homo´s en hun gelijke rechten. De Europese Volks Partij (EVP) werd door premier Balkenende recent nog trots omschreven als één politieke familie en eigenlijk de enige Europese partij. Maar ook de Nieuwe tijd partij van the Letse premier Valdis Dombrovskis is deel van die EVP en ook Berlusconis Forza Italia, dat een fusie aanging met het neo-facistische Alleanza Nazionale nieuwe partij Het volk van de vrijheid.

Het CDA-verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement noemt homorechten niet in haar programma. De afgelopen jaren stemde het CDA in dat Europese Parlement trouw volgens de EVP-lijn: tégen een antidiscriminatiebeleid dat juist bedoeld is om Europese homos, lesbiennes en transseksuelen dezelfde rechten te geven als alle andere Europese burgers. Ook steunde het CDA de rechtse kandidaat Rocco Buttiglione voor de positie van Eurocommissaris, zelfs na zijn uitspraken waarin hij homoseksualiteit als een zonde en morele afwijking omschreef.

Het is te betwijfelen of premier Balkenende aan de homofobie van zijn zusterpartijen dacht toen hij op het EVP partijcongres in Warschau, een paar weken geleden, opriep tot een morele renaissance. Toch heeft juist het CDA, zo vlak voor de Gay Pride in Riga en Moskou, meer nog dan Gordon, een unieke kans om duidelijk te maken dat ook zij opkomt voor de fundamentele rechten van homo´s in Europa. Het CDA zou dit kunnen verdedigen tegenover haar zusterpartijen in de EVP en bij geen gehoor hoort ze, net zoals Gordon, te vertrekken.'

Anna Sitnyakowsky, voormalig bestuurslid JS in de PvdA (en bovenal doodgewoon PvdA-lid in voorstand van gelijke rechten voor iedereen).