Consumentenbond


---

14 mei 2009

Eindelijk uitkering slachtoffers legionella-ramp

Slachtoffers en nabestaanden van de legionella-ramp op de Westfriese Flora (1999) krijgen binnenkort eindelijk een schadevergoeding. Dat is de kern van de uitspraak in het kort geding dat de Consumentenbond had aangespannen tegen Stichting Talpa. Die stichting heeft al jaren ruim een half miljoen euro in kas, maar dat geld is tot op heden niet uitgekeerd aan de slachtoffers.

De rechtbank in Zutphen heeft op aandringen van de Consumentenbond bepaald dat Stichting Talpa binnen drie maanden in samenspraak met de bond een schadevergoedingsregeling moet opstellen. Als de stichting daar niet in slaagt, dan neemt een onafhankelijke bewindvoerder de zaak over. Ook moet de stichting financieel volledig openheid van zaken geven en het stichtingsbestuur kan niet meer zelfstandig over het beschikbare geld beslissen.

Westfriese Flora

Ruim 10 jaar geleden zijn 242 mensen ziek geworden door een legionella-besmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel. In de weken daarna overleden 32 mensen aan de directe gevolgen van deze besmetting.