Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitreiking EEP-nominaties

Toespraak van minister Cramer bij uitreiken European Environmental Press (EEP) Award op de Easyfairsbeurs op 14 mei 2009.

Fijn om hier te zijn.

Het uitreiken van de EEP 'dreigt' inmiddels een mooie traditie te worden. Ik heb vorig jaar ook de prijs mogen uitreiken. En als het even kan, kom ik in 2010 weer!

Dames en heren,

'Soms is een innovatie zo vernieuwend dat er letterlijk nog geen woorden voor zijn'. Dat schreef Milieumagazine - een van de Europese milieubladen die de EEP-Award organiseert - over de Belgische winnaar van 2008, LabMet. Dit bedrijf introduceerde de term "biopalladium".

Deze katalysator - die de merknaam Biopad draagt, breekt hardnekkige zwaarvervuilende stoffen af in water, bodem en lucht. Maar, dames en heren, uiteraard ook Nederlandse bedenken prachtige groene innovaties. Denk aan Gastreatment Services dat met haar ontwikkelde systeem biogas vrijkomend uit stortplaatsen kan opwaarderen tot aardgas. Of de winnaars van vorig jaar Philips Lightning en NAM met een nieuw type verlichting op olie- en boortorens die miljoenen trekvogels niet meer op het verkeerde spoor zetten.
Nederland heeft traditioneel een excellente internationale naam en faam op het terrein van milieutechnologie en innovaties. All over the world worden Nederlandse milieuinnovaties toegepast en zoeken sterke Nederlandse milieubedrijven samenwerking met lokale buitenlandse partners om hun producten beter af te zetten.

Ons land is sowieso in het algemeen op het terrein van kennisontwikkeling met een opmars bezig. We zijn inmiddels wereldwijd de top 10 binnengedrongen en staan op plaats 8. Een plek bij de eerste 5 is haalbaar. Duidelijk is wel dat bepaalde knelpunten aandacht nodig hebben. Zoals het mogelijk verlies van kenniswerkers door de kredietcrisis en de stokkende kennisstroom van kennisinstelingen naar bedrijven. We missen straks kansen in de wereldeconomie als deze weer aantrekt.
En als we die kansen willen blijven pakken, is ook duidelijk dat we het steeds meer hebben over groene innovaties. We zullen onze economie groen moeten kleuren. Daar liggen de kansen. We moeten sterker uit de storm komen. Het is mijn overtuiging dat de volgende technologische revolutie een groene revolutie is.

Ik noemde het al zo-even maar we weten ook dat er allerlei barrières zijn alvorens innovaties daadwerkelijk op de markt komen. Vele ideeën blijven op de plank liggen of sneuvelen voordat het eerste 'product' van de band komt rollen.
Dus naast lef, ambitie en je nek durven uitsteken, heb je als ondernemer soms ook een helpende hand nodig. Deze rol probeert de overheid te geven op verschillende manieren.
Ten eerste de overheid als facilitator om ketenpartners bij elkaar brengen. In eerdere ketenpilots bleek deze rol van de overheid effectief te zijn. Dan ondersteuning via stimuleringsregelingen, zoals innovatievouchers voor MKB bedrijven om kennis toe te passen die op de plank ligt bij kennisinstellingen of fiscale regelingen zoals de Energie en Milieu investeringsaftrekregelingen. Ook kennisoverdracht stimuleren we. Zoals van het Energiecentrum.

Via hun site kunnen bedrijven energiebesparingsadviezen krijgen over rendabele maatregelen, kosten en terugverdientijd. En tot slot Syntens. Het lopende project "Duurzaam innoveren, MKB Doe Mee" is erop gericht om bij Syntens nieuwe kennis op het gebied van duurzaamheid en van duurzame innovaties te krijgen. Het is de bedoeling dat duurzame innovatie activiteiten onderdeel gaan uitmaken van de reguliere werkzaamheden van Syntens. U kunt bij Syntens dus ook terecht als het gaat om duurzaamheid.

Natuurlijk is het zo dat als wij vragen om duurzame investeringen van de markt, dat wij zelf als overheid ook het goede voorbeeld moeten geven. Als overheid zijn wij bijvoorbeeld bezig om steeds meer duurzaam in te kopen.

U weet, dat is het voornemen van alle overheden om met onze gezamenlijke marktmacht het vliegwiel voor duurzaam produceren blijvend in gang te zetten. Daarom is het doel van het Rijk om in 2010 100 procent duurzaam in te kopen. Het signaal aan de markt is duidelijk: zorg dat je duurzame producten of diensten kunt leveren en je vergroot je kans aanzienlijk om een of meer van de overheden als klant te krijgen. Dat legt geen windeieren, want de gezamenlijke overheden hebben jaarlijks voor ruim 40 miljard euro aan inkopen te besteden. Nog beter is het als bedrijven ook besluiten om zélf óók duurzaam in te gaan inkopen. De duurzaamheidwinst voor Nederland is dan - ik heb dat onlangs laten onderzoeken - indrukwekkend. Met duurzaam inkopen kunnen de overheden bijvoorbeeld 3 Mton CO2 vermijden. Dat staat gelijk aan 600.000 huishoudens, 8 procent van alle Nederlandse huishoudens.

Als we met z'n allen meedoen- overheden én bedrijven komen we op zo'n 18 Mton. Rekent u maar uit. Dat zijn enorme klappers die we nodig hebben om de Nederlandse energie- en klimaatdoelstellingen te halen.

Dames en heren, zonder innovatie geen klimaatambities!

En daarom vind ik het instellen van deze EEP-Award ook zo belangrijk. Het zet milieu-innovaties in de etalage. Het laat zien dat technologieontwikkeling nooit stilstaat, dat innovaties commercieel succesvol kunnen zijn, dat het milieu een winnaar kan zijn. De EEP Award is dé Europese prijs voor innovatieve milieutechnologie. Een uiting van waardering voor de inzet en het commitment van organisaties en een icoon voor anderen. De ontwikkeling van milieutechnologie in Europa is zeer hoogstaand.

Europa is mondiaal koploper op het terrein van schone technologie. Het is binnen Europa een van de snelst groeiende markten. In 2030 zorgt de markt voor duurzame energie bijvoorbeeld voor 20 miljoen nieuwe banen. Investeringen in schone technologieën nemen nu al bijna 20 procent van al het venture capital in Europa voor haar rekening. Het is duidelijk, de klimaat en energie uitdagingen van vandaag gaan zorgen voor de winst van morgen, dat wil zeggen drie maal winst: winst voor het milieu, winst in werkgelegenheid en winst in de economie. EU commissaris Dimas zei het al kort geleden: "We bouwen de toekomst vandaag. En het is duidelijk dat degene die de kop nemen in de ontwikkeling van duurzame technologieën straks de koplopers zijn in een snel groeiende wereldmarkt." Einde citaat. Nederlandse bedrijven realiseren zich gelukkig als geen ander dat nu investeren in milieu een gouden groene toekomst kan betekenen!

Ik ga afronden. Aan de winnaar van de Nlse voorronde straks de schone taak de Nlse eer te verdedigen op het internationale podium tijdens de POLLUTEC in Parijs: een gouden kans om hun duurzame product op een Europees megapodium te presenteren.
Ik zal u in de zaal dus niet langer in spanning laten en weer het woord geven aan de juryvoorzitter.

Dank u wel.