Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 14 mei 2009

Kenmerk 097

Gemeente stimuleert woningbouw en steunt startende huizenkopers

Het college van B&W neemt een aantal maatregelen om de woningmarkt in Amsterdam te stimuleren. Het actieplan `Woningbouw in tijden van crisis' zet in op het realiseren van meer huurwoningen en op het betaalbaar maken van koopwoningen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Starterslening worden verruimd en de gemeente verlaagt de financieringsrisico's voor nieuwbouwprojecten.

Door de economische crisis staat de woningmarkt in Amsterdam onder druk. Ontwikkelaars hebben moeite om nieuwbouwprojecten te financieren en startende kopers krijgen lastig een passende hypotheek. Amsterdam neemt een aantal maatregelen om de woningmarkt te stimuleren.

Woningbouw
Veel financiers van nieuwbouwprojecten (zoals banken) eisen dat een fors percentage van de te bouwen woningen is verkocht voordat het project in aanbouw wordt genomen. Door de crisis stokt verkoop van nieuwbouwwoningen. De vereiste voorverkooppercentages worden niet gehaald. Dit kan worden gecompenseerd door een project (deels) om te zetten naar huurwoningen. De gemeente werkt hier actief aan mee door de grondprijs in dat geval tijdelijk te verlagen. Als de woningen op termijn toch worden verkocht deelt de gemeente mee in de eventuele winst. Om de risico's hiervan af te dekken is 16 miljoen euro uit het Vereveningsfonds vrijgemaakt.

Naast de verminderde verkoop van woningen vormt de financiering van projecten een probleem. Het gemeentelijke erfpachtbeleid biedt de mogelijkheid om erfpacht te betalen in jaarlijkse bedragen in plaats van eenmalige afkoop. Hierdoor wordt het risico voor de ontwikkelaar kleiner. De gemeente zal deze mogelijkheid onder de aandacht brengen van ontwikkelaars die het moeilijk vinden de erfpacht voor langere tijd af te kopen.

Verkoop
Het college wil niet alleen de bouw van woningen stimuleren, ook de stagnerende verkoop wordt aangepakt. Sinds 2007 heeft Amsterdam de Starterslening die is bedoeld om het middeninkomens gemakkelijker te maken een woning te kopen. Van deze Starterslening werd echter maar weinig gebruik gemaakt omdat de voorwaarden erg strikt waren: de regeling geldt alleen voor (ver-)nieuwbouwwoningen en huishoudens moeten een goedkope huurwoning in Amsterdam achterlaten. Het college heeft besloten deze voorwaarden voor een periode van twee jaar los te laten. De komende twee jaar komt elk huishouden met een inkomen van maximaal twee keer modaal dat voor de eerste keer een woning koopt, in aanmerking voor de regeling. Men hoeft dus geen goedkope huurwoning meer achter te laten en ook woningen in de bestaande voorraad komen voor een Starterslening in aanmerking.

.




14 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 097 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Verdere maatregelen
Het actieplan is een eerste onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om gebieds- en vastgoedontwikkeling te stimuleren. De gemeente is samen met marktpartijen bezig om prioriteiten te stellen binnen en tussen gebieden. De investeringskracht van gemeente en marktpartijen wordt zo gebundeld in plaats van versnipperd. Stimuleringsmaatregelen kunnen vervolgens gericht worden ingezet.

Pb-097




Gemeente Amsterdam