Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 14 mei 2009

Bewoners Liendert positief over gratis brandveiligheidsadvies brandweer

De bewoners van de wijk Liendert zijn positief over het project Veilig Wonen. Dit bleek uit een tevredenheidsonderzoek dat onder 150 bewoners werd gehouden. In 2008 bezochten inspecteurs van de brandweer de woningen in Liendert. Zij boden huis-aan-huis aan om gratis een brandveiligheidonderzoek te doen. Daarbij werden waar nodig gratis rookmelders opgehangen. Met de inspecties wil de brandweer het aantal woningbranden terugdringen.

Uit het onderzoek bleek dat 87% van de ondervraagde mensen de bezoeken als prettig hebben ervaren. 82% van de mensen vond dat ze nuttige en/of nieuwe informatie en tips kregen van de inspecteurs.

Naast het meten van de klanttevredenheid werd ook nagegaan of de aangebrachte rookmelders er nog hingen en werkten. In 95% van de gevallen was dit zo. Ook werd gekeken hoe bewust bewoners zich nog zijn van brandgevaarlijke situaties. 62% van de bewoners zet sinds de inspecties de televisie niet meer op stand-by als er niemand thuis is. 82% van de bewoners weet wat ze moet doen in geval van brand.

Eind mei start brandweer Amersfoort het project Veilig Wonen in de stadskern. Dat voor deze wijk is gekozen heeft te maken met de dichte bebouwing in de binnenstad. Ook de hoge concentratie aan cultureel erfgoed en oude gebouwen is reden voor de brandweer om nu de bewoners in de stadskern te gaan bezoeken.

Brandweer Amersfoort heeft met het project Veilig Wonen de Innovatieprijs Brandveiligheid 2009 gewonnen. Het korps ontving de prijs voor het meest innoverende idee voor het brandveilig maken van bestaande gebouwen. De prijs is een initiatief van de SBR, een kenniscentrum voor woning- en utiliteitsbouw.

Meer informatie over het project is te vinden op de www.brandweeramersfoort.nl

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort