Dexia Bank



Vlaamse Regering kiest voor moderne SWATH vaartuigen en PPS-financiering via Dexia

14/05/2009

Nieuwe beloodsingsvloot voor het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK)
Vlaamse Regering kiest voor moderne SWATH vaartuigen en PPS-financiering via Dexia

De huidige Vlaamse beloodsingsmiddelen op zee zijn na meer dan 30 jaar dienst dringend aan vervanging toe. Na een grondige studie binnen het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), en in overleg met het Nederlands Loodswezen Scheldemonden dat instaat voor 27,5 % van de beloodste Scheldevaart, is ervoor geopteerd om een modern beloodsingsconcept toe te passen met hoogtechnologische SWATH vaartuigen .

Deze vaartuigen maken het mogelijk om de beloodsing van de schepen naar de Vlaamse havens verder te zetten tot een significante golfhoogte van ongeveer 4 meter. Hierdoor zal in de toekomst de beloodsing naar onze havens gedurende circa 362 dagen per jaar verzekerd zijn wat een groot voordeel betekent voor de concurrentiele positie. De wachttijden voor schepen die een loods moeten nemen, zullen door dit alles opmerkelijk verminderen ter bevordering van de nautische toegankelijkheid.

Gelet op de grote financiële consequenties voor het verwerven van de nieuwe beloodsingsvloot, heeft de Vlaamse Regering er de voorkeur aan gegeven om hiervoor een alternatieve financiering te zoeken. De keuze is uiteindelijk gevallen op het huren van de SWATH vaartuigen via bareboat contracten, een systeem dat in de maritieme wereld veelvuldig wordt gehanteerd. Dit laat toe om de financiële lasten over meerdere jaren te spreiden. De financiële partner die hiervoor de beste voorwaarden bood was Dexia Lease.

De uiteindelijke PPS-financieringsstructuur die Dexia aanbiedt, werd uitgewerkt in samenwerking tussen de specialistenteams van Dexia Lease en Dexia Bank Structured Finance. Met deze transactie zet Dexia nogmaals haar strategisch commitment in de verf om de ontwikkeling van infrastructuur- en transportprojecten van de overheden en de bedrijven in onze havens blijvend te ondersteunen.