GroenLinks


Duurzaamheidscontract RWE lege huls


Het nieuw afgesloten duurzaamheidscontract van RWE en Essent is een lege huls. De Statenfractie van GroenLinks in Noord-Brabant en de Tweede Kamerfractie van GroenLinks zijn dan ook niet van mening veranderd en blijven tegen verkoop van Essent aan RWE.

Uit onafhankelijk onderzoek door adviseurs van Provinciale Staten (De Brauw e.a.) blijkt dat het nieuwe duurzaamheidscontract niet meer is dan een optelsom van al bestaande plannen en investeringen. Ook de controle op de realisatie van de duurzaamheidsinvesteringen is niet harder geworden.

RWE en Essent kunnen nog steeds besluiten duurzaamheidsinvesteringen niet te doen. De aandeelhouders moeten dan vervolgens alsnog proberen hun gelijk te halen. Waarbij een boete van 40 miljoen natuurlijk een lachertje is ten opzichte van de miljardenomzet van RWE. Geef dan een boete van 400 miljoen per investering die niet doorgaat.

Volgens de GroenLinks Statenfractie geeft dit duurzaamheidscontract dan ook geen enkele argument aan statenleden die op 24 april tegen verkoop hebben gestemd om nu hun mening te veranderen.

Wat wel een nieuw argument is voor statenleden om van mening te veranderen is de oproep van de werkgevers, zowel vanuit de BZW als vanuit VNO/NCW. Deze werkgevers ondersteunen het standpunt wat GroenLinks al vanaf het begin heeft gehad: energievoorziening moet in overheidshanden blijven.
Daar komt bij dat de Tweede Kamer afgelopen dinsdag een motie van GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent aannam, waarin geëist werd dat zowel het juridische als economische eigendom van de kerncentrale Borssele in overheidshanden moet blijven.

De GroenLinks Statenfractie doet hierbij dan ook een beroep op de collega statenleden die eerst voor verkoop waren om de oproep van de werkgevers serieus te nemen en nu tegen verkoop te stemmen.

De GroenLinks Kamerfractie zal vanavond in het spoeddebat iedere mogelijkheid aangrijpen om de overname te voorkomen of op zijn minst uit te stellen. Want u weet: van uitstel komt afstel.