Ingezonden persbericht


Pe
Bouwketen verwacht toename domotica in woningnieuwbouw r
s Een groot aantal partijen binnen de bouwketen denkt dat de toepassing van domotica in de woningnieuwbouw de komende jaren zal toenemen. Vooral woningcorporaties zijn positief, b meer dan 60% verwacht een stijging. Installateurs en hoofdaannemers B&U zijn van alle partijen het minst positief. In de toekomst ziet een groot aantal partijen kansen voor domotica e in de vraag naar energiezuinigheid. De kansen op het gebied van luxe en comfort lijken af te r nemen. Dit blijkt uit onderzoek ten behoeve van het BouwKennis Jaarrapport 2009/2010. ic
Domotica wordt vaak gezien als een combinatie van technologie en diensten die ingezet worden om een betere kwaliteit van wonen en leven te bereiken. Hierbij worden techniek en dienstverlening van h buitenaf geïntegreerd in de woning. Huisautomatisering bedient de markten van luxe en comfort, efficiënt energiegebruik, zorg en vergrijzing en veiligheid. In het BouwKennis Jaarrapport 2009/2010 t gaat het hoofdstuk `Domotica' onder andere over de kansen voor domotica in de komende jaren. Hierbij is aan installateurs, woningcorporaties, architecten, ontwikkelaars en hoofdaannemers B&U gevraagd naar de grootste mogelijkheden en bedreigingen voor domotica.

Stijging toepassing domotica komende jaren Met de stelling `De toepassing van domotica in de woningnieuwbouw zal de komende jaren sterk stijgen,' is een groot aantal van de ondervraagde partijen het eens. Vooral woningcorporaties zijn het eens met de stelling, gevolgd door de architecten. Bij beide partijen denkt een meerderheid dat de toepassing van domotica binnen de woningnieuwbouw de komende jaren sterk zal stijgen. Van de ontwikkelaars is 48% het (zeer) eens met de stelling. Installateurs noteren het grootste aandeel dat het zeer eens is met de stelling. Hoofdaannemers B&U zijn het minst overtuigd. Eén op de drie is het met de stelling eens.

Stijging toepassing domotica in de woningnieuwbouw komende jaren (in %) Hoofdaannemer Corporatie Architect Ontwikkelaar Installateur B&U Zeer eens 4 4 4 10 1 Eens 58 50 44 38 32 Niet mee eens/niet
mee oneens 24 25 34 28 35 Oneens 7 6 8 7 5 Zeer mee oneens 0 0 0 1 0 Weet niet/geen
mening 7 15 11 16 27 Bron: BouwKennis, april 2009




Pe
Opvallend is dat de partijen die verantwoordelijk zijn voor de installatie van de r domoticatoepassingen, installateurs en hoofdaannemers B&U, de minst hoge verwachtingen hebben. Van de installateurs en hoofdaannemers B&U die zelf domoticatoepassingen aanbieden in s woningnieuwbouw loopt een groot aandeel namelijk wel eens tegen problemen aan. Onder b installateurs is dit 55% en onder hoofdaannemers B&U is 46%. Hier speelt praktijkervaring een rol. De ontwikkelende partijen en architecten zien alleen de voordelen van domotica, maar hebben vrijwel e geen praktijkervaring met de problemen bij implementatie van de systemen.

r De problemen rond implementatie van domotica zijn divers. Installateurs noemen onder andere het ic gebrek aan kennis van de systemen binnen de bouwkolom. Daarnaast wordt er aan het begin van projecten te weinig rekening gehouden met domotica. Ook hoge kosten en problemen met de h programmering worden door installateurs genoemd.

t Grootste kansen domotica
Waar liggen volgens de marktpartijen de grootste kansen voor domoticatoepassingen? Efficiënt energieverbruik wordt met 50% het meest genoemd door installateurs, architecten, hoofdaannemers B&U en ontwikkelaars. Deze partijen zetten de vergrijzing op de tweede plaats. Alleen woningcorporaties noemen de vraag naar oplossingen voor de vergrijzing en de toenemende zorg het vaakst.

Grootste kansen voor domoticatoepassingen (in %) Hoofdaannemer Installateur Architect B&U Ontwikkelaar Corporatie Efficiënt
energiegebruik 49 53 42 51 55 Vergrijzing/zorg 48 45 28 44 67 Luxe en comfort 36 25 25 28 29 Veiligheid 24 25 20 24 25 Weet niet/geen
mening 16 20 31 19 7 Bron: BouwKennis, april 2009

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de bouwbranche aangeeft dat domotica de afgelopen jaren is ingesprongen op luxe en comfort. Momenteel wordt die trend door 29% van de bouwbranche als kansrijke activiteit voor de toekomst genoemd. De invloed van de recessie is hier duidelijk zichtbaar. De bouwbranche schat in dat consumenten voorlopig meer zien in energiebesparing dan in luxe en comfort. Domotica die inspeelt op efficiënt energiegebruik kan het consumenten makkelijker maken om geld te besparen, in plaats van extra geld uit te geven aan luxe. Bovendien is er momenteel veel aandacht voor energiebesparing door consumenten vanuit de overheid en vanuit het bedrijfsleven, waardoor inspelen op deze trend bijna vanzelfsprekend lijkt.




Pe

r BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009 In augustus verschijnt het nieuwe BouwKennis Jaarrapport Nederland 2009/2010. Het Jaarrapport s geeft een compleet overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de b verwachtingen voor de komende jaren in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Een must voor iedere beleidsmaker.
e
De opzet van het BouwKennis Jaarrapport is een blauwdruk voor uw marketing- en businessplan. r Het rapport bestaat uit drie hoofdthema's, te weten: 1. Markt, 2. Marketingmix en 3. Trends. Voor dit ic rapport worden ten minste 2.000 geslaagde enquêtes afgenomen onder verschillende doelgroepen binnen de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Voor meer informatie omtrent het BouwKennis h Jaarrapport Nederland 2009/2010 kunt u contact opnemen met Paul Waldekker (010 2066996, waldekker@bouwkennis.nl).
t






---- --