Partij van de Arbeid

Neem tijd voor vinden partner Essent

14-05-2009 06:16

Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer over de eventuele verkoop van Essent en Nuon. PvdA Tweede-Kamerlid Diederik Samsom pleit er voor voorlopig nog geen besluiten te nemen over de verkoop van energiebedrijven aan het buitenland.

Samsom: Als we onze energievoorziening voor de toekomst veilig willen stellen, dan moeten onze bedrijven op zoek naar internationale partners die investeringskracht én kennis bezitten op het gebied van duurzaamheid. Daarbij is het zaak om de juiste partner te vinden en in de komende roerige jaren van veranderingen op de Europese markt zeggenschap over de strategie te houden.

RWE voldoet volgens Samsom in ieder geval niet aan die criteria: RWE is géén geschikte partner op weg naar duurzaamheid. Er moet veel veranderen om aan de verkoopovereenkomst om tot een andere conclusie te komen. Ook het net openbaar gemaakte duurzaamheidscontract tussen Essent en RWE roept vragen op over de afdwingbaarheid van de duurzame beloften.

Er is nog een belangrijke reden om pas op de plaats te maken. Voordat je besluit óf je wilt verkopen en aan wie, dient toch eerst duidelijk te worden wát je verkoopt, zegt Samsom. En zolang de splitsing van Essent in een leveringsdeel en een productiedeel nog niet is goedgekeurd door de Minister, is dat nog helemaal niet bekend.

Het is volgens Samsom heel belangrijk dat die splitsing eerst goed geregeld wordt. Zo moet worden gewaarborgd dat er voldoende geld gaat naar het elektriciteitsnet dat in overheidshanden blijft. Zo kunnen de komende jaren de netten goed worden onderhouden en de noodzakelijke investeringen die nodig zijn, worden betaald. Dat alleen al is voldoende reden voor een pas op de plaats. Daar komt nog bij dat een besluit ook voorbarig is zolang de status van Borssele niet is opgelost. Die moet in overheidshanden blijven.

Samsom tot besluit: Hoe je ook denkt over RWE als partner, het is sowieso verstandig te wachten met een verkoopbesluit totdat deze onduidelijkheden zijn opgelost.