FNV



14-5-2009

FNV-congres in goede sfeer

Het vierjaarlijkse FNV-congres is de afgelopen dagen in goede sfeer verlopen. De Beurs van Berlage in Amsterdam vormde het stemmige decor voor discussies, workshops en een swingend feest. Senior beleidsadviseur Eelco Tasma heeft hard gewerkt aan de congresresolutie. Hij blikt terug op de belangrijkste uitkomsten en momenten van het congres.

{Eelco%20Tasma_tcm7-23583.jpg} "De sfeer op het congres was heel goed. Dat is wel eens anders geweest. Mensen vinden dat we de goede keuzen maken. Er was brede steun voor de herverkiezing van het bestuur. Ze doen wat ze moeten doen: veel lobbyen in Den Haag, maar zowel Wilna als Agnes laten zich ook veel zien in bedrijven die in de knoei zitten. Het klikt tussen de bonden en het bestuur."

Op weg naar één FNV? "Die discussie trok de meeste aandacht, hoewel inhoudelijke thema's als Decent Work natuurlijk veel belangrijker zijn. Er liggen tegenstellingen tussen bonden, maar uiteindelijk is het bevredigend opgelost. De intentie is meer te gaan samenwerken. Voorbeeld daarvan is FNV Bouwplaats, waarin FNV Bouw en Bondgenoten heel goed samenwerken. Ook voor vrouwen en ouderen zijn samenwerkingsverbanden opgezet. We gaan niet van tevoren vastleggen wat de uitkomst moet zijn, maar gaan uit van het proces. Het kan leiden tot fusies, maar ook tot het opdelen van bonden."

FNV Jong "We gaan ermee door, en nemen FNV Jong mee in de structurele begroting. Er zijn wel bonden als FNV Mooi en AOb die vinden dat ze vooral zelf jongeren moeten organiseren, en wat argwanend staan tegenover FNV Jong. Het netwerk wordt gauw als bedreiging ervaren. Zo bleek het voorstel voor een goedkoop algemeen FNV- lidmaatschap voor jongeren een brug te ver. Er was twijfel of jongeren dan wel door zouden stromen naar de bonden, omdat die duurder zijn. Ze zijn dus bang voor uitholling. Aan de andere kant wilden FNV Bondgenoten, Bouw en AbvaKabo zo'n jongerenlidmaatschap juist wel, omdat zij te weinig weerklank vinden bij jongeren."

{FNV-congres%202009_tcm7-23588.jpg}

Staande ovatie voor Iraakse "Een ontroerend moment was de staande ovatie voor de Iraakse vakbondsleidster Hashmeya Hoessein die de FNV-vakbondsrechtenprijs 2009 kreeg. Mensen voelen aan dat als je in zo'n land vakbondswerk doet, je echt heel dapper bent. Agnes heeft aangekondigd dat we president Obama zullen aanspreken op de onderdrukking van de bonden in Irak door de Amerikanen. We willen ook onze regering aansporen bij de Amerikanen aan de bel te trekken."

Quota voor allochtonen "Het bestuur had het afgeraden, maar het congres heeft een voorstel van Bondgenoten overgenomen om behalve voor vrouwen ook voor allochtonen quota na te streven voor topfuncties. Ik denk eigenlijk dat dat kansloos is."

Loopbaanadvies "Voor de leden gaan we proberen voordelig loopbaanadvies aan te bieden. Hoe precies moet nog worden uitgewerkt."

FNV-congres

FNV-vakbondsrechtenprijs gaat naar Iraakse