Inspectie v/h Onderwijs



* Het openbaar basisonderwijs in de gemeente Opsterland

Het openbaar basisonderwijs in de gemeente Opsterland

14 mei. 2009

In 2004 constateerde de Inspectie van het Onderwijs dat de kwaliteit van het openbaar basisonderwijs in de gemeente Opsterland ernstig tekortschoot. Het toenmalige bevoegd gezag bood onvoldoende garanties voor verbeteringen en daarom startte de inspectie een tweejarig traject van geïntensiveerd toezicht op het bevoegd gezag.

In 2006 werd een bestuurscommissie ingesteld, maar omdat deze nog maar net was aangetreden toen de inspectie in dat jaar opnieuw onderzoek deed, was onvoldoende duidelijk of van voldoende bestuurlijke kracht sprake was. Het geïntensiveerd toezicht werd daarom verlengd.

In 2006 onderzocht de inspectie in hoeverre verbeteringen op de scholen en in de bestuurlijke structuur gerealiseerd waren. In 2006 presteren leerlingen aan het eind van de basisschool onvoldoende op acht van de achttien openbare basisscholen in Opsterland. De resultaten tijdens de basisschool zijn in 2006 onvoldoende op elf van de achttien scholen.

In 2008 heeft de inspectie het bevoegd gezag opnieuw onderzocht. Ze stelt vast dat het bevoegd gezag in de afgelopen periode voldoende beleidsontwikkeling heeft laten zien op relevante terreinen. De hoofdlijnen van het beleid zijn voldoende bekend bij de scholen en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Er zijn maatregelen getroffen om de scholen van onderwijskundige ondersteuning te blijven voorzien en de financiële situatie is inzichtelijk.

Het geïntensiveerd toezicht op het bevoegd gezag van het openbaar basisonderwijs in de gemeente Opsterland is dan ook beëindigd.