Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Hogeschool INHolland Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 t.a.v. mr. dr. G.D. Dales 2500 BJ Den Haag voorzitter College van Bestuur www.minocw.nl Postbus 95597
Onze referentie
2509 AN Den Haag HO&S/2009/122027

Uw referentie INHo903060

Datum 13 mei 2009
Betreft Vervroeging inschrijfdatum HO

Geachte heer Dales,

Dank voor uw brief van 9 maart 2009, waarin u pleit voor vervroeging van de aanmeldings-, cq de inschrijfdatum voor studenten, tot bijvoorbeeld 15 juni. Ik ben het met u eens dat het wenselijk kan zijn om de periode voor de daadwerkelijke start voor het studiejaar te gebruiken voor bijvoorbeeld intakegesprekken en reparatiecursussen.

Zoals ik met de Tweede Kamer heb besproken, wil ik overgaan tot brede introductie van studiekeuzegesprekken in het hoger onderwijs. Dit wil ik bereiken via een zorgvuldig invoeringstraject. Dit traject is vorig jaar van start gegaan met een op mijn verzoek door Stichting SURF uitgezet programma, waarbij studentenorganisaties, HBO-raad en VSNU en de instellingen van hoger onderwijs, waaronder INHolland, zijn betrokken. In dit programma komt aan bod hoe studiekeuzegesprekken optimaal kunnen worden georganiseerd en daartoe worden good practises van instellingen uitgewerkt en overdraagbaar gemaakt ten behoeve van andere instellingen.

Of het nodig en mogelijk is om de inschrijf- of aanmelddatum te vervroegen is een vraag die in dat verband nadrukkelijk aan de orde zal komen, juist ook omdat over de noodzaak en argumenten hiervoor nu nog geen eenduidigheid bestaat. Aan de hand van de uitkomsten van dit programma dat 12 maart jl. van start is gegaan, wil ik bezien of het goed is (en zo ja, hoe) de aanmeld- cq, inschrijfdatum te vervroegen. Omdat deze datum voor alle instellingen van belang is, is een zekere eenstemmigheid binnen HBO-raad en VSNU daarbij niet onbelangrijk.

Met vriendelijke groet,

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 1 Pagi