Ministerraad


Rijk draagt bij aan detachering onderzoekers

Persbericht | 15-05-2009

De ministerraad heeft er op voorstel van de ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd om 280 miljoen euro beschikbaar te stellen om de werkgelegenheid van onderzoekers bij het bedrijfsleven zoveel mogelijk voor Nederland te behouden. Het geld wordt onder meer gebruikt om onderzoekers die hun baan dreigen te verliezen te detacheren bij grote technologische instellingen, TNO en universiteiten. Ook komt er geld beschikbaar voor nieuwe projecten die gericht zijn op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft. De maatregelen gelden voor 2009 en 2010.

Het kabinet geeft hiermee gehoor aan de roep uit het bedrijfsleven om ondersteuning. Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk bezuinigen op onderzoek. Dit kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet gemakkelijk weer kan worden opgebouwd. In het kabinetsvoorstel worden onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar gedetacheerd bij bijvoorbeeld universiteiten en grote technologische instellingen terwijl zij in dienst blijven bij het bedrijfsleven. Zij werken in die periode aan thema's van maatschappelijk belang, zoals de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen waardoor het energieverbruik daalt. Tussen de 1.500 en 2.000 onderzoekers kunnen worden gedetacheerd. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed zodat kennis voor Nederland behouden blijft.

Daarnaast komt er geld beschikbaar voor jonge onderzoekers die nu niet aan de slag kunnen bij bedrijven. Deze onderzoekers zijn in dienst van een kennisinstelling of een bedrijf en werken aan dezelfde thema's.

Tenslotte wordt er geld voor innovatieprojecten beschikbaar gesteld waar bedrijven op kunnen inschrijven. De projecten zijn met name gericht op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. Deze sector, de high tech, heeft het nu zwaar te verduren.

Deze maatregelen zijn een uitwerking van het aanvullend beleidsakkoord waarmee de ministerraad op 25 maart 2009 heeft ingestemd.