Vereniging FME-CWM

Waarschuwing voor spookfacturen

Er is weer een aantal spookfacturen naar ondernemingen gezonden. Het gaat dit keer om facturen uit naam NMG (Network Mediagroup), World Business Guide en Centrale Bedrijfsdocumentatie (CBD).

NMG stuurt reminders van 229 euro voor (voortzetting van) domeinnaamregistratie, doorlinks. Deze groep is al enige tijd actief in België. Het lijkt erop dat dit een vervolg is op de domeinnaamfraudezaken van EU Web Domains in januari 2008.

Het vermoeden is dat er afgelopen week massaal mailings zijn verstuurd. Op 13 maart hebben het Steunpunt Acquisitiefraude, de Kamers van Koophandel en brancheorganisaties verschillende meldingen gehad.

Op de reminder staat in kleine letters: this is a sollicitation on a previously sent offer, there is no obligation to pay. Ondertekening van het formulier kost de argeloze ondernemer drie jaar lang 995 euro per jaar.

Een andere spookfactuur is van Centrale Bedrijfsdocumentatie van de Nederlandse Handel, een nieuw register van uitgeverij Grewo uit Maastricht. De uitgeverij is bekend bij het Steunpunt Acquisitiefraude, dat in het verleden meldingen ontving over op facturen lijkende aanbiedingen aan artsen met de bekende acceptgirokaart. Het CBD stuurt dus aanbiedingen -geen facturen- rond.