Gemeente Nijmegen
Hoge Raad akkoord met alleen rioolheffing voor eigenaren (Nijmegen)

De Hoge Raad heeft definitief goedgekeurd dat de gemeente Nijmegen alleen rioolrecht heft van eigenaren van woningen en bedrijven en niet van huurders. Nijmegen had hiervoor gekozen vanuit het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Ook mag de gemeente het geld dat nodig is voor onderhoud van het Nijmeegse rioolstelsel heffen op basis van de WOZ-waarde van een pand. Dat Nijmegen in het gelijk is gesteld is van landelijk belang. Door de uitspraak van de Hoge Raad is een eind gekomen aan de onzekerheid die eerder door een uitspraak van de rechtbank werd gecreëerd. In de praktijk kunnen gemeenten hun huidige heffingssystematiek voortzetten.

Nijmegen heft al vanaf 2006 het rioolrecht alleen bij eigenaren terwijl huurders niet worden aangeslagen. Een aantal woningeigenaren en bedrijven maakte in 2007 bezwaar tegen hun aanslag. In april 2007 kregen zij van de rechtbank in Arnhem gelijk. De gemeente werd echter in een daaropvolgend hoger beroep in oktober 2007 in het gelijk gesteld. De tegenpartij ging vervolgens in cassatie (een soort van hoger beroep) bij de Hoge Raad. Deze heeft nu de systematiek die Nijmegen hanteert voor de rioolheffing definitief goedgekeurd.

Meer informatie:

Uitspraak inzake heffing rioolrecht gemeente Nijmegen staat op VNG-website:http://www.vng.nl/smartsite.dws?ch=,DEF\'&id=87679