Ingezonden persbericht


Persbericht
Mei 2009

Van Swieten Society in grootste bezetting ooit speelt meesterwerken van Mendelssohn

Gedurende 15 t/m 18 mei speelt de Van Swieten Society een Mendelssohnprogramma in vijf concerten, waaronder het grote pianosextet en het Octet voor strijkers. De Van Swieten Society voert deze muzikale monumenten uit op historische instrumenten.

Mendelssohn, een van de meest verbluffende wonderkinderen uit de muziekgeschiedenis, had voor het bereiken van de meerderjarigheid al meer meesterwerken geschreven dan veel grote componisten in hun hele carrière: rijpe werken die ook vandaag nog worden beschouwd als het mooiste wat de vroegromantiek heeft voorgebracht.

Voor dit grote programma wordt de Van Swieten Society aangevuld met verschillende strijkers uit de wereld van de oude muziek en treedt op met in totaal tien musici: Igor Ruhadze, Franc Polman, Sara DeCorso en Elisabeth IngenHousz, viool; Bernadette Verhagen en Ruben Sanderse, altviool; Job ter Haar en Jan Insinger, cello; Tomoki Sumiya, bas; Bart van Oort, fortepiano.

Voorafgaand aan het middagprogramma in Amsterdam en aan het Vredenburg/Leeuwenbergh programma spelen ensembles van talentvolle jonge musici uit de diverse oude muziekafdelingen van de conservatoria van Den Haag, Utrecht en Amsterdam een gratis voorprogramma. Dit keer hoort u violiste Daria Gorban, celliste Nika Zlataric, cello en Tomas Soltani, klavecimbel onder leiding van en gecoached door violist Igor Ruhadze van de Van Swieten Society.

*************************

Mendelssohn's Jonge Jaren
Mendelssohn, een van de meest verbluffende wonderkinderen uit de muziekgeschiedenis, had voor het bereiken van de meerderjarigheid al meer meesterwerken geschreven dan veel grote componisten in hun hele carrière. Zelfs Mozart schreef zijn eerste meesterwerken pas rond zijn twintigste levensjaar. Maar Mendelssohn had vóór zijn achttiende onder andere al het Rondo Capriccioso voor piano solo, het Pianokwartet in b klein, het Pianosextet, de Midsummer Night's Dream, het Octet en het Kwintet voor strijkers geschreven, rijpe werken die bij hun verschijnen unaniem geprezen werden en ook vandaag nog worden beschouwd als het mooiste wat de vroegromantiek heeft voortgebracht.

Programma
Felix Mendelssohn Pianotrio in c min voor piano, viool en altviool (zonder opus) Felix Mendelssohn Pianosextet, op. 110
Felix Mendelssohn Octet voor strijkers, op. 20

Concerten
vrijdag 15 mei 2009 20.00 Roosendaal, St. Jan www.stjancultuur.nl zaterdag 16 mei 2009 20.15 Groningen, Lutherse Kerk www.musicaantiquanova.nl zondag 17 mei 2009 11.30 Amsterdam, Bethaniënklooster (koffieconcert 60 min) 15.00 Amsterdam, Bethaniënklooster 14.00 gratis voorconcert www.bethanienklooster.nl maandag 18 mei 2009 20.00 Utrecht, Vredenburg/Leeuwenbergh 19.00 gratis voorconcert www.vredenburg.nl

Van Swieten Society:
Igor Ruhadze en Franc Polman, viool
Sara DeCorso en Elisabeth IngenHousz, viool
Bernadette Verhagen en Ruben Sanderse, altviool
Job ter Haar en Jan Insinger, cello
Tomoki Sumiya, bas
Bart van Oort, fortepiano