Gemeente Utrecht

Aanpak illegale reclamevoering op straat

Donderdag 14 mei jl. heeft de gemeente meer dan 300 illegale reclameborden verwijderd in de stad Utrecht. De borden maakten onderdeel uit van een reclameactie van een energieleverancier. Het is niet toegestaan zonder vergunning reclame te maken op straat.

De gemeente Utrecht wil geen wirwar aan verschillende reclame-uitingen op straat. Uitgangspunt is: minder maar mooier. Te veel reclame ontsiert de stad. Daarnaast wordt het verkeer afgeleid door te veel reclame. Uitstallingen op trottoirs hinderen voetgangers en mensen in een rolstoel of met een kinderwagen.

Voor alle reclamevoering in de gemeente Utrecht is een vergunning nodig en de daarin opgenomen eisen moeten worden nageleefd. Zo mag reclame om lantaarnpalen alleen maar geëxploiteerd worden in speciale frames, de zogenoemde citydisplays. Promotie maken met flyers of proefmonsters mag slechts op enkele plekken in de binnenstad. Uitstallingen zijn binnen de singels zelfs helemaal niet toegestaan.

Met het oog op een schone openbare ruimte treedt Toezicht en Handhaving bij constatering op tegen alle soorten illegale reclamevoering. De overtreder betaalt de kosten van verwijdering van de illegale reclameborden. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen.

Meer informatie over reclamevoering in de openbare ruimte? Zie www.utrecht.nl/reclame.