Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Museum Flehite weer open!
vrijdag 15 mei 2009

MUSEUM FLEHITE
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

T 033 247 11 00
info@museumflehite.nl
www.museumflehite.nl

Museum Flehite, het historisch museum van de stad Amersfoort en omgeving, is op vrijdag 15 mei, na een sluiting van iets meer dan twee jaar, officieel heropend. Het werd een bijzondere middag met verschillende verrassingen. Het museum werd heropend door Albertine van Vliet - Kuiper, burgemeester van Amersfoort. Voorafgaand hield zij een toespraak onder de titel: Cultuur wanneer het tegenzit. Daarna reikte zij onverwacht een stadspenning uit aan Kees Spaan, bestuursvoorzitter van Amersfoort in C. De Oudheidkundige Vereniging Flehite schonk een Utrechts landschap van Albertus Verhoesen. Van een aantal Amersfoortse culturele instellingen kreeg het museum een schilderij van Juane Xue. Buiten gaf de burgemeester het startsein voor CultuurLint Amersfoort. In het CultuurLint zijn de drie grote Amersfoortse musea, Kunsthal KAdE en een aantal winkels en culturele instellingen verenigd. Grote verrassing in het museum was een gezicht op Amersfoort door Salomon van Ruysdael uit de voormalige collectie Goudstikker. Museum Flehite kreeg het werk in tijdelijke bruikleen van een particuliere verzamelaar.

Onder de noemer Cultuur wanneer het tegenzit, hield burgemeester Van Vliet - Kuiper een toespraak waarin zij inging op de moeilijke jaren die Museum Flehite en ook het door brand getroffen Armando Museum achter de rug hebben. De steun die beide musea vanuit diverse, soms verrassende kanten kregen aangeboden, heeft veel betekent. Met de economische crisis, wordt de cultuur, ook in Amersfoort, opnieuw geraakt. Wat heeft cultuur in deze situatie te bieden? De burgemeester stelt dat juist in de waarde van kunst en cultuur een van de bestrijdingsmiddelen van de crisis zit. Ze doelt daarmee op de artistieke verwerking van de confrontatie met onszelf, onze verlangens, ons bestaan en ons onderbewustzijn. Die cultuur doorstaat elke economische crisis en is niet kapot te krijgen. "Juist wanneer het tegenzit: een portie kunst en cultuur. Banken en bedrijven vallen om, de kunst blijft overeind". Over de collectie van Museum Flehite zei zij: de collectie is misschien niet heroïsch, maar kenmerkt wel Amersfoort: gastvrij voor pelgrims en vluchtelingen en harmonisch in ontwikkeling.

Verbouwing en herinrichting Museum Flehite
Museum Flehite moest op 16 maart 2007 plotseling sluiten vanwege asbest in het pand. In de daaropvolgende maanden is het museum volledig gestript. Alleen de eeuwenoude buitenmuren en daarmee het aangezicht van het museum bleven intact. Het Amersfoortse architectenbureau Jonkman & Klinkhamer heeft een ontwerp gemaakt voor een geheel nieuw, eigentijdser en transparant interieur. Het ontwerp is gemaakt met behoud van een aantal originele elementen, waaronder de buitenmuren, raampartijen en de plafondbalken. Ook de originele dakstructuur is nog zichtbaar. Het interieur is een mix van historische elementen en een strakke afwerking. Lichtgrijze wanden en gietvloeren zorgen ervoor dat de historische collectie van het museum goed tot haar recht komt. Het museum is voorzien van twee ingangen. De hoofdingang wordt betreden via een terras met monumentale trappartij. Het museum beheert zo'n 20.000 objecten, waarvan een deel op zaal te zien is. De twee eerste tijdelijke exposities na de herbouw, zijn een overzicht van Marie Henri Mackenzie (1878-1961) en Zonen en Dochters van Amersfoort.

CultuurLint Amersfoort
Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper markeerde de start van CultuurLint Amersfoort door een knoop te leggen in het blauwe lint dat zij aangereikt kreeg van een groep jongeren, cursisten keramiek van Scholen in de Kunst, onder leiding van Margo Huisman. Het CultuurLint is een denkbeeldige as die van oost naar west door de binnenstad van Amersfoort loopt; van Amersfoorts nieuwe kunsthal KAdE naar het Mondriaanhuis. Het CultuurLint voert langs musea, culturele instellingen en bijzondere winkels. Het hart van het CultuurLint wordt gevormd door de drie grote musea en kunsthal van Amersfoort: Museum Flehite, Mondriaanhuis, KAdE en het Armando Museum, na de herbouw weer gevestigd in de Elleboogkerk. Samen bieden zij een groot aantal mogelijkheden voor een inspirerende, culturele dag of weekend in Amersfoort. Van museumbezoek tot lunch, diner of theaterbezoek.

Bruikleen van Van Ruysdael uit voormalige collectie Goudstikker
Museum Flehite is zeer verheugd het werk gezicht op Amersfoort van Salomon van Ruysdael tijdelijk in bruikleen te hebben gekregen van een particuliere verzamelaar. Van Ruysdael schilderde een landschappelijke omgeving, met de stad Amersfoort op de achtergrond en als duidelijk markeringspunt Onze Lieve Vrouwetoren. De Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker bezat veel schilderijen van Salomon van Ruysdael. Al deze werken werden in de oorlog door Herman Göring overgenomen. Na de oorlog kwam de collectie grotendeels in rijksbezit. De erven Goudstikker wonnen in 2006 een proces tegen de staat en een groot aantal "Goudstikker werken" moest door diverse musea en het Instituut Collectie Nederland worden teruggegeven. In november 2007 lieten de erven Goudstikker veel terugontvangen schilderijen veilen, waaronder deze Van Ruysdael. Een particuliere verzamelaar kocht het werk, liet het restaureren door Martin Bijl in Alkmaar en bood het Museum Flehite tijdelijk in bruikleen aan.

/////// einde bericht ///////

Abonneer u op onze digitale nieuwsbrief via info@museumflehite.nl.

De volgende bedrijven en particulieren ondersteunen Museum Flehite:
Hoofdsponsor: Rabobank Amersfoort en omstreken
Zaalpartners: Amfors Groep, Familie Van 't Eind, Pot verhuizingen / logistiek, Regardz, Reproka Visuele Communicatie, ROC ASA, Smink Afvalverwerking BV, Welkenhuijsen Kunstmakelaardij,
Wolter & Dros, Van Zwol Wijntjes.
Sponsors: Adviesbureau Haver Droeze, Amersfoortse Fotograaf, De Amersfoortse Verzekeringen, Baspartout,
Cees Kamerbeek Fonds, Dierenpark Amersfoort, Gilde Amersfoort, Jonkman Klinkhamer architecten, Just Design, Keistad mobiele wanden, Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Parthos BV, Real Estate Communication,
Reproka Visuele Communicatie, Ristorante San Giorgio, Stadsherstel Amersfoort, Sterk Decoratie,
Van Dijk b.v. Epe, Van Olst & Van Veen schilders, Velhuizen Beens Van de Castel notarissen,
Technica ICT, Uitgeverij Bekking, Waterlijn.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het beheer en behoud van Amersfoorts cultureel erfgoed en aan onze tentoonstellingen over kunst en cultuur, gerelateerd aan Amersfoort? Neem dan contact op met Onno Maurer, hoofd en conservator, o.maurer@museumflehite.nl, T 033 - 247 11 05.

Salomon van Ruysdael, gezicht op Amersfoort, olieverf op
doek, 100 x 120 cm, particuliere collectie. Foto: AMFOT.nl

Onthulling schilderij Albertus Verhoesen door hoofdconservator Onno Maurer en Piet Jonkman, voorzitter Oudheidkundige Vereniging Flehite. Foto: AMFOT.nl

Achterzijde gezicht op Amersfoort door S. van Ruysdael
foto: AMFOT.nl

Burgemeester Van Vliet - Kuiper legt een knoop in het "CultuurLint". foto: AMFOT.nl



Ingezonden persbericht