KNHS


KNHS scoort met talentontwikkeling dikke voldoendes 17 mei 2009
Rabo Talententeam 2009, behorend bij de internationale talenten

ERMELO (KNHS) - Het NOC*NSF geeft in samenwerking met het ministerie van VWS in de periode van 2006 tot en met 2010 een extra impuls aan de versterking van talentontwikkeling bij de Nederlandse sportbonden middels susidiëring. Ook het Rabo Talentenplan van de KNHS is in die beoordeling betrokken, waarbij de talentontwikkeling in de discipline dressuur vier sterren scoorde daarmee alleen de volleybalheren voor moest laten gaan, de enige sportdiscipline met vijf sterren. De twee andere hippische disciplines, springen en eventing, werden met drie sterren gewaardeerd.

Binnen de KNHS is het Rabobank Talentenplan het kader waarin het talentontwikkelingsprogramma plaatsvindt. NOC*NSF brengt haar waardering voor deze programma's tot uiting in sterren. In 2006 vond er een waardering plaats van de talentontwikkeling en toen hoefde de Hippische Sportbond ook slechts één bond, de tennisbond, boven zich te dulden. Alle drie de hippische disciplines werden toen beoordeeld met 3 sterren. "Met deze toetsing door het onafhankelijke bureau Valkenbosch, die namens NOC*NSF de certificering uitvoert, kan worden gesteld dat het Rabo Talentenplan zeer hoog scoort", zegt Joep Bartels, die als projectmanager van de KNHS de kwaliteit van dit talentenontwikkelingsplan bewaakt en verder doorontwikkelt. "Niet alleen wordt de kwaliteit van de talentopleidingsprogramma's die onder verantwoordelijkheid van de sportbonden worden uitgevoerd beoordeeld, maar ook wordt in de rapportage die de certificering vergezelt melding gemaakt van mogelijkheden tot verbetering. Die deskundige blik van buiten geeft inspiratie voor nieuwe ideeën", aldus Bartels. Maarten van der Heijden, binnen de KNHS verantwoordelijk voor topsport, is duidelijk in zijn antwoord op de vraag waarom de drie disciplines binnen de KNHS verschillend zijn beoordeeld. "Niet alleen de plannen en de activiteiten worden in de beoordeling meegenomen, ook de resultaten tellen mee. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de dressuurtalenten hoger scoren dan de talenten in de twee andere disciplines en daarom is het talentontwikkelingsprogramma in de dressuur met vier sterren onderscheiden en in de twee andere disciplines met drie". Van der Heijden meldt verder dat door het Ministerie van VWS subsidiebedragen beschikbaar worden gesteld, waarvan de hoogte afhankelijk is van het behaalde aantal sterren.

Er is één sport met vijf sterren onderscheiden en dat zijn de volleybalheren. Er zijn zeven bonden c.q. sporten met vier sterren bekroond en dat zijn naast de hippische discipline dressuur: bridge dames en heren, tennis dames en heren, schaatsen langebaan, volleybal dames, zeilen: 470, laser radiaal, laser standaard en ynling, en zwemmen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto Rabo Talententeam 2009 door: www.melissen.net