Ministerie van Economische Zaken

Beantwoording kamervragen SDE-subsidies

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA 's-GRAVENHAGE
Datum 18 mei 2009
Betreft Beantwoording kamervragen SDE-subsidies

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Vendrik en Halsema (beiden GroenLinks) over het feit dat ook dit jaar diverse SDE-subsidies al binnen enkele dagen zijn overtekend. De vragen werden mij toegestuurd op 20 april 2009 onder nummer 2009Z07488.
1
Bent u bekend met het feit dat ook dit jaar diverse SDE-subsidies al binnen enkele dagen zijn overtekend?1
Antwoord
Ja.

2
Ziet u ook dat de vraag naar deze subsidies toeneemt? Zo ja, hoe groot is de stijging van de vraag, en wat is de prognose voor de komende jaren? Antwoord
De SDE is nu voor het tweede jaar geopend. Een tussentijds overzicht van de aanvragen voor SDE in 2009 per categorie heb ik u in een aparte brief doen toekomen. Daarnaast zal ik na sluiting van de SDE 2009 uw Kamer, net als ik over de SDE 2008 heb gedaan, informeren over de realisatie. Op basis van dit overzicht lijkt de belangstelling voor de SDE dit jaar te zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het is echter nog te vroeg om concreet te kunnen aangeven hoe groot de stijging is, omdat de aanvragen nog niet beoordeeld zijn en dus de kwantiteit en kwaliteit nog niet volledig in beeld is. Ook voor de komende jaren zijn hierdoor nog geen goede prognoses te doen.
3
Bent u bereid extra geld beschikbaar te stellen om alsnog alle subsidieaanvragen te honoreren?

1 Zie onder meer: http://www.duurzameenergiethuis.nl/energie

Antwoord
Bij het vaststellen van de categorieën en bijbehorende plafonds heb ik mij, naast het creëren van zoveel mogelijk stabiliteit, laten leiden door drie selectiecriteria: kosteneffectiviteit, verwachtingen omtrent kostprijsverlaging en het potentieel om in de toekomst een significante bijdrage te leveren aan een duurzame energievoorziening. Deze criteria en de afweging ervan zijn niet veranderd. Ik sta dan ook nog steeds achter de keuze van de categorieën met bijbehorende plafonds en ben niet van plan extra geld beschikbaar te stellen of budget tussen categorieën te schuiven.

4
Zo nee, hoe wilt u de overtekening van deze subsidies in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen?
Antwoord
Voor de toekomst zal de doelstelling van 20% duurzame energie in 2020 leidend blijven. Samen met stabiliteit en de eerder genoemde drie selectiecriteria zal de doelstelling de categorieën met bijbehorende plafonds voor de toekomst bepalen. Het is daarbij niet het doel om in de toekomst ten alle tijden overtekening te voorkomen.

5
Deelt u de mening dat de (toekomstige) ontwikkeling van kleinschalige investeringen in duurzame energieopwekking geremd wordt door de huidige opzet van de subsidieregeling?
Antwoord
Ik deel deze mening niet. De SDE is een uitstekend instrument om kleinschalige investeringen in duurzame energieopwekking te bevorderen. Dit blijkt ook uit de ruime belangstelling voor de kleinschalige duurzame opties binnen de SDE.
6
Hoe wilt u in de toekomst kleinschalige duurzame initiatieven stimuleren? Ziet u wellicht alternatieven voor dit systeem? Zo ja, bent u bereid deze in Nederland in te voeren?
Antwoord
Zoals ik uw Kamer heb aangegeven in de brief van 21 april (TK 2008-2009, 31070, nr. 52) als reactie op motie 31.070, nr. 40, blijft de SDE in zijn huidige vorm bestaan, ook voor kleinschalige duurzame initiatieven. Daarnaast is in het aanvullend beleidsakkoord afgesproken dat de SDE in toekomst ruimer en robuuster zal worden gefinancierd uit een opslag op het elektriciteitstarief. Hiermee wordt langjarige zekerheid gegeven over de beschikbaarheid van voldoende middelen om de ambitie van 20% duurzame energie in 2020 te realiseren.

7
Bent u ook van mening dat de overheid kleinschalige investeringen in duurzame energiebronnen meer moet bevorderen, dit mede gezien de recente berichtgeving rondom het bezuinigingen en/of afschaffen van duurzame investeringsprogramma's door multinationals?
Antwoord
Ik blijf van mening dat de drie selectiecriteria zoals gehanteerd bij de SDE actueel blijven. Ik sta dan ook achter de huidige omvang en wijze van bevordering van kleinschalige investeringen in duurzame energiebronnen door middel van de SDE.
8
Bent u bereid op korte termijn een opslag bovenop het tarief van grijze energie te rekenen om met deze opbrengst groene en duurzame energielevering te stimuleren?
Antwoord
In het aanvullend beleidsakkoord van het kabinet is afgesproken dat "de SDE in zijn huidige vorm blijft bestaan en dat financiering van de SDE ruimer en robuuster zal worden vormgegeven via een opslag op de elektriciteitstarieven". In mijn brief van 17 april (TK 2008-2009, 31239, nr. 53) heb ik aangegeven dat ik voor het eind van dit jaar uw Kamer zal informeren over de vormgeving van deze nieuwe financieringswijze. De termijn van invoering zal hier vanzelfsprekend onderdeel van zijn.

9
Hoeveel lastenverzwaringen voor zowel het bedrijfsleven als particulieren zijn bij een eventuele heffing volgens u aanvaardbaar ter bevordering van duurzame energie en investeringen hierin?
Antwoord
In mijn brief van 17 april (TK 2008-2009, 31239, nr. 53) heb ik aangegeven dat ik voor het eind van dit jaar uw Kamer zal informeren over de vormgeving van nieuwe financieringswijze van de SDE en de consequenties daarvan. De mogelijke lastenverzwaring voor zowel het bedrijfsleven als particulieren zullen worden meegenomen bij deze vormgeving en daarover zult u dus ook voor het eind van dit jaar geïnformeerd worden.

10
Hoe wilt u voor de lange termijn (van bijvoorbeeld minimaal vijftien jaar) garanties bieden voor leveranciers van kleinschalige duurzame energie om deze investeringen te bevorderen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland en Spanje reeds succesvol is geïmplementeerd?
Antwoord
De SDE biedt investeerders de garantie van 15 jaar subsidie voor de opgewekte duurzame energie. Daarnaast biedt de ambitie van 20% duurzame energie in 2020 in combinatie met de financiering van de SDE uit een opslag op het elektriciteitstarief langjarige zekerheid voor leveranciers en investeerders. Langetermijnzekerheid wordt dus nu al geboden.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken