Gemeente Brummen


Leerzaam en succesvol bezoek aan Krotoszyn

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-05-2009)

In het najaar van 2008 ontving de gemeente Brummen een uitnodiging van onze Poolse zusterstad Krotoszyn. Julian Joks, burgemeester van Krotoszyn, nodigde tevens de stichting Brummen Krotoszyn uit en zijn ereburgers Jacomien Eijbersen, Cees van der Weerden en Cees Verspuij (oud burgemeester Brummen). Het bezoek stond in het teken van het 20-jarig jubileum van de vriendschapsbanden.

De vriendschapsbanden ontstonden 20 jaar geleden vooral om de Poolse stad Krotoszyn te helpen en op allerlei gebieden te ondersteunen. Vandaag de dag worden de contacten met Krotoszyn vooral gebruikt om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Hoe gaat Krotoszyn bijvoorbeeld om met probleemjongeren? Wat is de taak van de politie en de taak van de school? Hoe gaat de gemeente Krotoszyn om met het thema duurzaamheid?

De delegatie uit Brummen was op de eerste dag van het programma te gast bij de verjaardag van de speciale school voor gehandicapte kinderen, die in het verleden op veel steun uit Brummen kon rekenen. De directrice van de school, Jolanta Szóstak, ontving een vaas met het logo van de gemeente Brummen uit handen van burgemeester Joosten. s Middags was de delegatie te gast bij een raadsvergadering met een feestelijk tintje. Op donderdag 14 mei volgde een leerzaam en interessant symposium over jongeren en vrije tijd in het lokale gymnasium van Krotoszyn.

Op de laatste dag van het programma ontving ingenieurs- en adviesbureau Grontmij Polen de delegatie uit Brummen in haar kantoor in Poznan. Na een boeiende presentatie over duurzaamheid en afvalproblematiek, volgde een inhoudelijke discussie over deze onderwerpen. Aan de orde kwam ook de mogelijkheid om met andere steden een Europees project op poten te zetten.