Ingezonden persbericht


Oss, 19 mei 2009

VOS LOGISTICS SLUIT 2008 AF MET OPERATIONEEL VERLIES VAN 2,3 MILJOEN


· Netto resultaat fors negatief door bijzondere lasten
· 2008: succesvolle turn-around naar een flexibele gezonde onderneming

Europees logistiek dienstverlener Vos Logistics realiseerde in 2008 een omzet van 360 miljoen, een daling met 32% ten opzichte van 2007. De lagere omzet is deels het gevolg van de keuze voor winstgevendheid en service. Na een stabiele ontwikkeling in het eerste halfjaar werden in het derde en vooral vierde kwartaal de gevolgen van de recessie voelbaar. De klantenbasis bleef stabiel maar het aantal zendingen per klant liep in de tweede helft van het jaar flink terug. Hierbij werden niet alle markten even hard getroffen. Daarnaast kon de aanhoudend forse prijsstijging van diesel met vertraging worden doorberekend aan klanten. Het operationele resultaat kwam hierdoor uit op 2 ,3 miljoen negatief. Geschoond voor de

negatieve effecten van de dieselprijzen bedroeg het operationele resultaat ongeveer nul.

De omzet in droge bulk ontwikkelde zich redelijk positief in de specialties, zoals food, feed en mineralen. In de petro-chemie zag Vos Logistics de volumes in het tweede half jaar dalen als gevolg van de economische crisis. De sector Cargo is het meest getroffen, met name door de onverwacht hoge vraaguitval in de automotive sector. De activiteiten van Logistic Services ontwikkelde zich relatief stabiel.

Buitengewone lasten
Het nettoresultaat van Vos Logistics is in 2008 fors negatief beïnvloed door buitengewone lasten en kwam uit op een verlies van 66,2 miljoe n. Dit is direct terug te voeren op aanpassing van de strategie, doorgevoerde reorganisaties, bijzondere rentelasten en afwikkeling desinvesteringsprogramma.
De agressieve groeistrategie van de afgelopen jaren heeft plaatsgemaakt voor een beheerste groeiambitie gebaseerd op een meer flexibele transportcapaciteit. Tegen die achtergrond heeft de onderneming het omvangrijke eigen wagenpark van 2.200 eenheden begin 2008 stapsgewijs teruggebracht naar 1.800 in het derde kwartaal en is in samenhang daarmee de organisatie flink afgeslankt.
Aan het einde van 2008 is in reactie op de economische recessie een aanvullende reorganisatie uitgevoerd. Daarbij zijn 570 arbeidsplaatsen vervallen en is de capaciteit nog eens met ruim 20% afgebouwd tot 1.300 eenheden.





Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics: "Met de nieuwe strategie en alle maatregelen die in 2008 zijn genomen heeft Vos Logistics een robuuste basis gelegd voor een gezonde onderneming. Met een business-model dat geënt is op een klantgerichte en flexibele organisatie, in combinatie met een onveranderd sterke Europese marktpositie, is de conditie van Vos Logistics flink versterkt en dat merken we in deze moeilijke markt. Ik ben daar positief over.

Ben Vos, CFO van Vos Logistics: "In 2008 en begin 2009 hebben we extra maatregelen genomen ter verdere versterking van de financiële basis en zijn de lopende financieringsarrangementen verlengd tot 2010. Daarbij werd het garantievermogen van de onderneming versterkt met 36 miljoen. Hierdoor zu llen de rentelasten in 2009 substantieel

afnemen. Tevens is voorzien in de liquiditeitsbehoefte."

Vooruitzichten
Vos Logistics richt zich onverminderd op behoud van zijn sterke marktpositie in Europees transport en logistiek. In 2009 ligt het accent op het verder versterken van de commerciële basis door uitbreiding van de dienstverlening waaronder multimodale oplossingen. Daarnaast ligt de focus op verdere verbetering van de efficiëncy van de organisatie en de bedrijfsprocessen.
Vos Logistics ziet op dit moment nog geen echte verbetering van de markt en houdt er rekening mee dat de huidige recessie kan aanhouden tot na 2009. De directie acht het dan ook niet zinvol om een concrete uitspraak te doen over de verwachte omzet en resultaat voor 2009.

Voor meer informatie
Frank Verhoeven, CEO Vos Logistics
Waalkade 4 5347 KS Oss
T: +31 (0)412 699 500
corporate@voslogistics.com

Vos Logistics levert een breed scala transport- en klantspecifieke logistieke diensten en is met een netwerk van 30 eigen vestigingen actief in heel Europa. Met 2.300 medewerkers exploiteert de onderneming circa 1.300 voertuigen, 3.000 laadeenheden en 200.000 m2 opslagcapaciteit. Op het gebied van bulk- en volumetransport behoort Vos Logistics tot de grootste wegvervoerders van Europa.
De kracht van de onderneming ligt in de combinatie van een Europadekkend netwerk, geavanceerde ICT-systemen en focus op kwaliteit en service.






---- --