NCRV

Future Express

Future Express: authentieke verhalen tussen aankomst en vertrek

Vanaf 20 mei, elke woensdag

20.50 uur, Nederland 2

Overwinnaars, onderdrukten, forensen en avonturiers

Documentairemaker Rob Hof zoekt wereldwijd naar toekomstdromen

Vanaf 20 mei start op Nederland 2 de langlopende documentairereeks Future Express. De regie is in handen van filmmaker Rob Hof, die in 2007 de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf ontving voor zijn documentaire Sporen uit het Oosten, over ontmoetingen in de trein tussen Hanoi en Istanbul. Onze moderne wereld opent zich in sneltreinvaart. Wat betekent dit voor de bewoners? Is het een bedreiging of een kans? Future Express geeft het antwoord en neemt de kijker mee door tientallen landen over zes continenten.

Op het dak van een trein, in een goederenwagon, over versleten spoorrails, in supersnelle, luxe treinen met televisie aan boord, door de jungle en over duizelingwekkende bruggen reist Rob Hof met zijn productieteams over de hele wereld. Zijn zoon Erik reist mee om jongeren aan te spreken in de trein, de ideale plaats voor inspirerende gesprekken en bijzondere observaties. Hof: âHoe langer de afstand en de tijdsduur van de reis, hoe meer de reiziger zich los maakt van de plek waar hij vandaan komt. Gehypnotiseerd door het geluid van de trein en het veranderende landschap toont de reiziger zichzelf: eerlijk en authentiekâ.

De serie gaat in tegen de tijdgeest van crisis en bangmakerij en straalt optimisme en elan uit. Voor Rob Hof is Future Express dan ook een missie: âJe openstellen voor de vreemdeling onderweg levert winst op. Als je je oprecht interesseert voor je medemens, word je partners in een veranderende wereld. Het levert ook een hoop lol op. De visie van de ander inspireert mij om de wereld vanuit een andere, frisse hoek te bekijken. Het is een tegengif in een tijd waarin velen klagenâ.

Crossmediaal project
Future Express is een crossmediaal project met internationale ambities. Vanaf komende maandag is de site www.futureexpress.tv online. Hierop staat âmaking ofâ filmmateriaal, waarin te zien is hoe de documentaire tot stand komt. Vanaf mei kunnen webreizigers op de website elkaar over de hele wereld ontmoeten. Ze kunnen de personages uit de televisieserie beter leren kennen en meepraten over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Spirit24, het levenbeschouwelijke digitale themakanaal van de publieke omroep, gaat wekelijks in op de uitzendingen met diepgaande reportages. Naar aanleiding van de themaâs uit de documentaireserie vinden debatten plaats en worden actuele radio-uitzendingen gemaakt. De Erasmus Universiteit van Rotterdam werkt met Hoffilm aan lesmateriaal voor verschillende niveaus.

Future Express is een documentairereeks van Hoffilm Producties in coproductie met NCRV, en in samenwerking met OHM, NIO en BOS. De serie wordt wereldwijd uitgezonden door een twintigtal omroepen, waaronder ARD (Duitsland), ORF (Oostenrijk) en Link TV (VS).

De jury van de Zilveren Nipkowschijf schreef over Hofs documentaireserie Sporen uit het Oosten: âEen monument van esthetiek, filmkunst en diepgang, dat de verschillende culturen op bijzondere wijze met elkaar verbindtâ.