Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag
2500 EA DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie KO/2009/125334

Bijlagen

Datum 18 mei 2009
Betreft Behandeling wetsvoorstel gastouderopvang

Graag wil ik u het volgende in overweging meegeven. Met inachtneming van de positie van de Eerste Kamer wil ik u het belang van een spoedige behandeling van de Wijziging van de `Wet kinderopvang in verband met de herziening van het stelsel gastouderopvang' onder de aandacht brengen. Bij behandeling in uw Kamer voor het zomerreces is invoering van een doelmatig en budgettair beheersbaar stelsel van kinderopvang per 1 januari 2010 haalbaar. Indien behandeling pas na het zomerreces plaatsvindt, wordt dit bijzonder risicovol.

De belangrijkste reden daarvoor is dat communicatie met alle betrokkenen pas kan plaatsvinden, na behandeling van het wetsvoorstel door uw Kamer. Dit terwijl ouders, gastouders en de Belastingdienst zo spoedig mogelijk in 2009 moeten weten wie al dan niet tot de doelgroep van professionele gastouderopvang behoort. Om in het najaar van 2009 de uitvoering gereed te hebben, dient de Belastingdienst in de zomer de voorgestelde wijzigingen in haar systemen door te voeren. Daarnaast wordt met de wijziging van de wet voorgesteld dat gastouders moeten voldoen aan deskundigheidseisen. Om gastouders voldoende gelegenheid te geven om aan deze nieuwe eisen te voldoen, moeten zij uiterlijk per
1 september 2009 kunnen starten met het daarvoor benodigde traject. Zij kunnen echter pas starten als de deskundigheidseisen wettelijk zijn verankerd.

De Tweede Kamer zal het voorstel op 2 juni behandelen en op 3 juni stemmen, zodat een snelle doorgeleiding naar de Eerste Kamer kan worden gefaciliteerd. Op grond van het bovenstaande zou ik u willen verzoeken al het mogelijke te doen om behandeling voor het zomerreces mogelijk te maken. Mocht uw Kamer behoefte hebben aan een technische briefing ter ondersteuning van uw voorbereiding, dan ben ik vanzelfsprekend bereid dit te faciliteren.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma
a