KNHS


Paard met gecoupeerde staart niet welkom op KNHS-wedstrijden 20 mei 2009

ERMELO (KNHS) Vanaf dit wedstrijdseizoen mogen paarden die na 2005 geboren zijn en waarvan de staart gecoupeerd is, niet meer meedoen aan KNHS-wedstrijden. Dit is één van de wijzigingen uit het algemeen wedstrijdreglement dat 1 april 2009 in werking is gegaan.

Het couperen van staarten is een actueel onderwerp in het kader van paardenwelzijn. De reglementswijziging is een actiepunt uit de KNHS Notitie Welzijn en ook in de Welzijnsnota van de Sectorraad Paardenhouderij is het verbod op het couperen van staarten een item.

De Sectorraad Paarden (SRP), waarin de KNHS vertegenwoordigd is, spreekt zich krachtig uit tegen het couperen van staarten. De minister van LNV, Gerda Verburg, heeft aangegeven dat zij het verbieden van couperen van staarten op de Europese agenda gaat zetten. De SRP (en daarmee de KNHS) steunt haar hierin.

Het couperen van staarten en brandmerken van paarden is in Nederland volgens de wet verboden. Het
couperen van staarten en branden van paarden is echter niet in alle Europese landen verboden en het komt soms voor dat paarden die in het buitenland gekocht zijn, in Nederland met gecoupeerde staarten op wedstrijden aan de start komen. Dit is vanaf 1 april 2009 met paarden die na 2005 geboren zijn niet meer mogelijk. Het bovenstaande betreft artikel 1.12 uit het KNHS Algemeen Wedstrijdreglement. Dit reglement geldt voor alle KNHS-wedstrijden, dus voor alle disciplines.