Gemeente Enschede

Enschede doet mee aan prijsvraag Groene Speelplekken

Zweringbeekpark en Stroinkslanden

Enschede heeft het Zweringbeekpark en de groenstructuur van Stroinkslanden 2015 ingediend voor de prijsvraag Groene Speelplekken. Op 7 oktober 2009 maakt Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het winnende ontwerp bekend. De geldprijs wordt uitgereikt tijdens het symposium ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Entente Florale Nederland.

logoboom.JPG

Kinderen verdienen een goede groene speelplek. Groene speelplekken in of vlakbij de woonwijken zijn essentieel voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er is een grote behoefte aan hoogwaardige, duurzame groene speelplekken, waarin ook de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen tot hun recht kunnen komen. Hieraan wordt vaak te weinig aandacht geschonken in het gemeentelijk groen- en speelruimtebeleid. Een groene speelplek gaat verder dan alleen een speelpleintje. Een groene speelplek biedt een kind de ruimte om op creatieve wijze in contact te komen met de natuur. Vanuit deze visie stelde Entente Florale Nederland samen met het ministerie van LNV deze prijsvraag op.

Zweringbeekpark
De gemeente Enschede, de provincie Overijssel en het waterschap Regge en Dinkel hebben het Zweringbeekpark gerealiseerd in samenwerking met bewoners, kinderen, de wijkraad en professionals. Het Zweringbeekpark is een aantrekkelijk, groen beekpark. De Zweringbeek kronkelt over een lengte van bijna 2 kilometer als verbindend element door het park. Er zijn stapstenen in de beek gemaakt, maar ook bruggetjes en een hangbrug over de beek. Voor kinderen is er dan ook veel te ontdekken. Het Mikadospel is gemaakt van natuurlijke materialen en laat kinderen spelen in een groene omgeving.

Kinderen en bewoners aan zet bij groenstructuur Stroinkslanden 2015 Kinderen en bewoners van Stroinkslanden hebben hun eigen ideeën voor het ontwerp voor de groenstructuur van Stroinkslanden 2015 ingediend. Daarmee hebben zij zelf invloed gehad op wat er gerealiseerd wordt. Tijdens de goed bezochte, speelse en inspirerende bijeenkomsten zijn de belangrijkste elementen van het plan door kinderen en bewoners zelf bedacht.
Belangrijke functie van deze groenstructuur is de verbinding die het legt tussen het wijkcentrum en de Brede School aan de éne kant en het bos aan de andere kant. Een belangrijk uitgangspunt was dat kinderen hier moeten kunnen spelen in een avontuurlijke omgeving. Op basis hiervan hebben de gemeente Enschede en woningcorporatie De Woonplaats het ontwerp gemaakt. De nu ontworpen groenstructuur zorgt dat kinderen op avontuur gaan in het groen van de scholen naar het middeleeuwse Erve Stroink en het bos.

Nominatie nog voor de zomervakantie
De jurering vindt nog voor de zomervakantie plaats. Uit de inzendingen worden eerst een aantal ontwerpen genomineerd. Uit deze nominatie wordt dan de uiteindelijke winnaar verkozen. Alle genomineerde ontwerpen worden gebundeld in een brochure en op panelen gepresenteerd tijdens het symposium op 7 oktober 2009.

Geplaatst: 20 mei 2009.

20 mei 2009