Veilig Amsterdam


Brandveilig uit in Zeeburg

Brandveiligheid


* Brandveiligheid

20 mei 2009

Met de actie âMet versiering geen ontsieringâ inspecteerde Zeeburg in december 2008 de brandveiligheid in 72 van de ca. 175 horecagelegenheden in het stadsdeel. Een selectie vond plaats van cafés en restaurants waar tijdens de feestdagen veel publiek werd verwacht. Er werd zowel gekeken naar feestversiering als naar de veiligheid van constructies en vluchtmogelijkheden.

Voor de controle van constructies zette Zeeburg eigen medewerkers in. Specialisten van de brandweerkazerne in de Dapperstraat checkten de zogenaamde âdynamische brandveiligheidâ; blusvoorzieningen moeten niet alleen aanwezig zijn maar moeten ook naar behoren functioneren.

Resultaten
Uit de controles bleek dat de brandveiligheid in de Zeeburgse horeca over het algemeen goed was. In slechts één geval was sprake van een ernstige situatie waarbij direct maatregelen genomen moesten worden. Wel werden er relatief veel kleine overtredingen aangetroffen; zo voldeden 27 gelegenheden niet aan de eisen voor blusmiddelen, was in 11 gevallen de vluchtweg geblokkeerd en ontbrak bij 19 horecaondernemingen de noodverlichting. Kerstversiering leidde slechts 3 maal tot een waarschuwing.

Na een hercontrole afgelopen maart, bleken de gebreken aangepakt en voldoen alle gelegenheden aan de veiligheidseisen. Eind 2009 zal een vergelijkbare actie plaatsvinden.