Persbericht WRR over WRR-verkenning nr. 21 "Doing Good or Doing Better. Development policies in a globalizing world"

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

20 mei 2009

Doing Good or Doing Better. Development policies in a globalizing world

WRR-verkenning nr. 21

Het is bijna zestig jaar geleden dat Nederland voor het eerst besloot ontwikkelingshulp te geven. Alle reden voor een feestje, of toch niet? In deze nieuwe internationale artikelenbundel van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wordt betoogd dat hulp wel degelijk kan helpen, maar dat 'goed doen' een stuk beter kan. De verkenning is de opmaat voor een rapport aan de regering over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking dat in het najaar verschijnt.

Niet armoedebestrijding maar ontwikkeling zou de doelstelling moeten zijn van ontwikkelingssamenwerking. Dan worden ook andere instrumenten belangrijker zoals migratie, handel, financiële stromen, en wederopbouw. Het 'beter doen' betekent bovendien minder moraliseren, bescheidener en pragmatischer interveniëren, minder voorschrijven hoe het moet en maatwerk leveren. Landen moeten hun eigen ontwikkelingspad volgen, niet het onze.

Wat leert deze verkenning nog meer over ontwikkelingssamenwerking?
* Onoverkomelijke barrières voor ontwikkeling bestaan niet. De geschiedenis van de kleine Europese landen laat zien dat etnische verschillen (België en Zwitserland), de concentratie van economische macht bij enkele families (Zweden), of een koloniaal verleden en burgeroorlog (Finland) geen belemmering hoeven zijn (Ha Joon Chang).
* Ontwikkeling gaat niet zozeer over armoedebestrijding maar over de vorming van een middenklasse (Evelyne Huber).
* Staatsopbouw van een land is cruciaal, maar in Afghanistan blijkt dat we niet goed weten hoe dat moet. 'Fixing Afghanistan' lijkt vooral een intellectuele oefening (Martine van Bijlert).
* Van de nieuwe private fondsen, 'philantrocapitalism', moeten we niet alle heil verwachten (Michael Edwards).
* De vraag of ontwikkelingshulp helpt, zal eerder met een volmondig 'ja' beantwoord kunnen worden als deze wordt ingezet voor waar het ooit voor bedoeld was: ontwikkeling en systematische verandering. Nu ligt de nadruk teveel op projecten en buitelen donoren in ontwikkelingslanden over elkaar heen (Roger Riddell).
* China heeft zich ontwikkeld door pragmatisme en flexibiliteit en niet door het volgen van een model of de 'Westerse' regels. Toch heeft het land baat bij een nieuwe samenwerkingsrelatie. Met name omdat het aan de vooravond staat van belangrijke keuzes voor de toekomst (Peter Ho).
* De opkomst van China biedt Afrikaanse landen ook kansen en stelt het huidige ontwikkelingsparadigma ter discussie (Raphael Kaplinsky).

Dit en nog veel meer komt aan de orde in bijdragen van Ha-Joon Chang, Raphael Kaplinsky, Roger Riddell, Ronald Skeldon, Rob van Tulder en Fabienne Fortanier. Martine van Bijlert, Chris van der Borgh, Michael Edwards, Peter Ho, Paul Hoebink, Evelyne Huber, Nadia Molenaers en Robrecht Renard,, Jan Nederveen Pieterse en Pieter Pekelharing. De redacteuren van de Verkenning, Peter van Lieshout (lid WRR), Monique Kremer en Robert Went (beiden staflid WRR) schreven een inleiding.

Verkenningen van de WRR zijn studies die de raad van dusdanige kwaliteit acht dat publicatie gewenst is. Inhoud en ingenomen standpunten in de verkenning vallen echter volledig onder verantwoordelijkheid van de auteurs.

Over de WRR

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is een onafhankelijk adviesorgaan voor de Nederlandse regering. De WRR geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. Deze onderwerpen zijn sectoroverstijgend en hebben betrekking op maatschappelijke vraagstukken waarmee de regering in de toekomst te maken kan krijgen. De WRR-adviezen krijgen hun weerslag in openbare rapporten, die zowel een probleemstellend als adviserend karakter kunnen hebben. Zie: www.wrr.nl

Doing Good or Doing Better , WRR-Verkenning nr. 21, ISBN 978 90 8964 107 6 , prijs ¤ 42,50 is vanaf 200 mei 2009 verkrijgbaar in de boekhandel en bij Amsterdam University Press, Herengracht 221, 1016 BG, Amsterdam, bestellingen@aup.nl .

Recensie-exemplaren kunnen worden aangevraagd via Yvonne de Graaf, graaf@wrr.nl.




RVD Mediafeed