Gemeente Woerden

Ingrijpende bezuinigingen voorgesteld door college

20 mei 2009
Ook bij de gemeente Woerden zullen de gevolgen van de wereldwijde economische crisis groot zijn. Om tot een sluitend meerjarenperspectief te komen stelt het college van burgemeester en wethouders ingrijpende bezuinigingen voor. Dit bedrag loopt op van 1,6 miljoen in 2010 tot 5,2 miljoen in 2015.
Het college ontziet de minder draagkrachtigen. Ook zullen de gemeentelijke lasten voor de inwoners niet stijgen. Een van de uitgangspunten voor deze begroting is dat de OZB niet omhoog gaat. Consequentie hiervan is wel dat het voorzieningenniveau in Woerden versobert.

Inkomsten dalen, uitgaven stijgen
De grootste inkomstenbron van de gemeente (het gemeentefonds, jaarlijks 40 miljoen euro) zal bevroren worden, terwijl er in meerjaren berekeningen rekening is gehouden met een voorzichtige stijging van een paar procent per jaar. Dit levert een structureel financieel gat op van 900.000,- in 2011 oplopend tot 1,5 miljoen in 2013.
Aan de andere kant zullen de uitgaven aan uitkeringen, reïntegratietrajecten en vergrijzing stijgen (totaal EUR 820.000) en zijn er ook kleinere financiële tegenvallers. Zo zullen bijvoorbeeld de inkomsten uit bouwleges naar schatting EUR 240.000 lager zijn. De precieze gevolgen zijn nog moeilijk in te schatten, de meicirculaire van het rijk zal meer duidelijkheid geven. Maar dat er pijnlijke maatregelen genomen zullen moeten worden om dit structurele gat in de begroting te dichten is onvermijdelijk.

Wettelijke verplichtingen en onderhoud
De kredietcrisis is niet de enige reden waarom het college van B&W met een fors pakket bezuinigingen komt. De gemeente ziet zich geconfronteerd met een groot aantal onvermijdelijke uitgaven. Deze onvermijdelijke uitgaven bestaan met name uit wettelijke verplichtingen als het baggeren, gladheidbestrijding, leerlingenvervoer en de huisvesting van scholen.

Een tweede probleem waar het college tegenaan loopt betreft het onderhoud en de investeringen in de openbare ruimte en gebouwen. Deze werden jaarlijks afgewogen tegen andere prioriteiten en regelmatig doorgeschoven naar volgende jaren. Dit jaar wordt een start gemaakt om dit probleem op te lossen en het onderhoud niet door te schuiven, maar een afweging te maken van het gewenste kwaliteitsniveau en een meerjarig onderhoudsplan op te stellen.

Voor het wegwerken van achterstanden op het gebied van het onderhoud van de openbare ruimte is een oplopend bedrag gereserveerd van een half miljoen tot 3,5 miljoen per jaar in 2020 en voor de gebouwen EUR 450.000 per jaar.

Financiële huishouding in relatie tot ambities
De afgelopen 10 jaar groeide de financiële ruimte van de gemeente Woerden. Ieder jaar werden de nieuwe prioriteiten voor beleid voor de komende jaren geïnventariseerd. De ambities werden met de extra middelen betaald. "Vorig jaar was er al sprake van een scheefgroei van de ambities in relatie tot de financiële en personele middelen en is alle rek eruit gehaald.

De komende begroting brengt de financiële huishouding in deze moeilijke tijd op orde, maar helaas leidt dit tot hele pijnlijke maatregelen" aldus wethouder financiën Loes Ypma.

Uitgangspunten
Voor de begroting van 2010 en verder is het college uitgegaan van de uitgangspunten die in februari door de gemeenteraad zijn vastgesteld:
* Gezonde financiële basis voor de volgende coalitie (maart 2010 zijn er nieuwe verkiezingen)

* Reële weerstandscapaciteit creëren voor tegenvallers (volgens de minimale norm)

* Politiek bestuurlijk neutrale begroting (2010)
* Rekening houden met de gevolgen van de kredietcrisis (realistische inschatting)

Om de problemen niet door te schuiven naar de toekomst, maar op dit moment tot een gezond meerjarenperspectief te komen zijn ingrijpende maatregelen nodig. De gemeenteraad heeft hierbij als kader meegegeven dat er geen ruimte is voor nieuw beleid, de minder draagkrachtigen ontzien moet worden en dat er geen OZB verhoging mag worden voorgesteld.

Ingrijpende bezuinigingen
Vervolgens is door het college intensief gezocht naar mogelijkheden om te komen tot een sluitende begroting 2010 en een sluitend meerjarenperspectief door te bezuinigen op bestaande voorzieningen of reeds genomen besluiten terug te draaien.

Zo stelt het college voor de westelijke randweg Woerden te schrappen, te stoppen met wijkgericht werken en te bezuinigen op contracten met welzijnsorganisaties, de brede school Kamerik 5 jaar later te bouwen, de huisvesting voor het Kalsbeek goedkoper te realiseren en te stoppen met het peuterspeelzaalwerk.

Ook stelt ze voor de bibliotheek in Harmelen, het theater en de muziekschool te sluiten en het zwembad in Harmelen te privatiseren. Het gemeentebestuur zelf blijft niet buiten schot. Vanaf 2010 wordt de stad met minder wethouders bestuurd en bedraagt de bezuiniging op personeel circa 1 miljoen euro.

Ruimte voor de raad
Het voorstel van het college biedt nog enige ruimte voor keuzes door de raad om bepaalde bezuinigingen te schrappen of ruimte te creëren voor ontwikkelingen in de toekomst. In juni vormt de gemeenteraad zich een oordeel over dit begrotingsvoorstel.

Proces
Het collegevoorstel wordt in juni besproken in de commissievergaderingen van de raad: commissie Inwoners 3 juni, commissie Samenleving 10 juni, commissie Omgeving 11 juni. Burgers kunnen bij deze zittingen inspreken. Om gebruik te maken van dit spreekrecht, kan men zich aanmelden bij de griffier via raadsgriffie@woerden.nl of bellen naar (0348) 428 805. Uiterlijk één dag (vóór 12:00 uur) voor de avond waarop de raadscommissie plaatsvindt, heeft men de gelegenheid zich aan te melden voor het spreekrecht.

Hoewel de gemeenteraad de begroting pas in het najaar concreet vaststelt, besluit zij in de raadsvergadering van 25 juni of het college de begroting volgens de nu gepresenteerde uitgangspunten in detail kan uitwerken.