Partij van de Arbeid
Den Haag, 20 mei 2009

Vragen leden Bouwmeester en Vos (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

over dat de Staatsloterij minder geld uit zou keren dan ze belooft.

1. Bent u bekend met de eis van Loterijverlies.nl, dat zegt namens ruim 22.000 Nederlanders miljoen euro's genoegdoening te eisen in een rechtszaak regen de Staatsloterij{1}?

2. Kloppen de berekeningen van Loterijverlies.nl voor wat betreft het verschil tussen werkelijke en de gesuggereerde uitkering van prijzengelden door de Staatsloterij? Zo ja, valt de gesuggereerde hogere uitkering dan onder het begrip misleidende reclame? Zo nee, waarom niet?

3. Bent u het eens met de PvdA-fractie dat het imago van een loterij staat of valt met een helder en transparant toezicht op deze loterij? Is er op dit moment sprake van een dergelijk helder en transparant toezicht door het College van Toezicht op de Kansspelen, was het College bijvoorbeeld op de hoogte van verschillen tussen de werkelijke en gesuggereerde uitkeringen?

4. Is de bewering van de heer Nick Huls, hoogleraar rechtssociologie, in dit krantenartikel juist dat het College van Toezicht op de Kansspelen geen bevoegdheden heeft? Zo nee, welke formele bevoegdheden heeft het College dan wel?

5. Houdt het College van Toezicht in haar adviezen aan de minister van Justitie rekening met de manier waarop de kansspelvergunninghouder naar de deelnemers aan een bepaalde loterij communiceert? Zo ja, op welke wijze?