Gemeente Oirschot

Voorkomen is beter dan genezen!

Jaarverslag handhaving 2008

Ieder jaar legt het gemeentebestuur verantwoording af via een jaarverslag over haar handhavingsactiviteiten. In dit verslag staat wat de gemeente heeft gedaan op het gebied van handhaving. Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders het jaarverslag handhaving 2008 vastgesteld en de raad daarover geïnformeerd. We zetten daarom de resultaten (belangrijkste uitkomsten) kort voor u op een rij.

Minder overtredingen door beter te communiceren Begin 2008 hebben we een handhavingscommunicatieplan opgesteld. Het doel hiervan is om overtredingen te voorkomen door beter te communiceren. Voorkomen is immers beter dan genezen! Om dat te bereiken hebben we in 2008 minimaal een keer per maand gepubliceerd in het Oirschots Weekjournaal. Daarnaast hebben we een Oirkonde uitgebracht, een folder over de handhavingsstrategie opgesteld, onze brieven aangepast en de website geactualiseerd. Ook hebben we alle handhavingsbesluiten gepubliceerd. Dit jaar gaan we verder op de ingeslagen weg.

Aanpak kleine ergernissen
Een van de belangrijkste speerpunten binnen het handhavingsbeleid is de aanpak van de kleine ergernissen. Het gaat dan om hondenpoep, afvaldumpingen, fout parkeren, burenoverlast, enzovoorts. In 2008 hebben we daarvoor een tweede Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) aangetrokken. Die heeft zich vooral bezig gehouden met de klachten en meldingen vanuit alle buurten en wijken. Dit heeft geresulteerd in aanzienlijk meer bekeuringen voor kleine ergernissen: 24 voor hondenoverlast, 17 voor foutief aanbieden van afval en maar liefst 321 voor fout parkeren.

Illegale bouw
Een ander belangrijk thema binnen ons handhavingsbeleid is illegale bouw. Om hieraan extra aandacht te kunnen geven, hebben we in 2008 een extra toezichthouder in dienst genomen. Een van zijn taken was om extra controles uit te voeren in het buitengebied, vooral op illegale bouw en illegaal gebruik van gronden en opstallen. Dit heeft onder meer geleid tot 14 bouwstoppen. In 9 gevallen hebben we een dwangsom opgelegd. We hebben 10.000,00 binnengekregen aan betaalde dwangsommen. Daarnaast hebben we in 5 gevallen strafrechtelijk opgetreden tegen illegale bouw.

Permanente bewoning van recreatieverblijven
Eind 2006 heeft de gemeenteraad het beleid voor de aanpak van de permanente bewoning van recreatieverblijven vastgesteld. Dit houdt kort gezegd in dat we een uitsterfregeling toepassen voor de mensen die voor 6 februari 2006 zijn gaan wonen in hun recreatieverblijf. In 2008 zijn we volop bezig geweest met dit onderwerp. We zijn begonnen met het afhandelen van alle aanvragen in het kader van de uitsterfregeling ( 40 gedoogbeschikkingen en 135 vrijstellingen) en met het optreden tegen mensen die pas na de peildatum in hun recreatieverblijf zijn gaan wonen. Dit laatste gaat om ongeveer 20 situaties. In 14 gevallen valt de permanente bewoning overigens onder het overgangsrecht.

Toezicht bij bedrijven
Het afgelopen jaar hebben we ongeveer 140 bedrijven bezocht voor een uitgebreide controle. Daarnaast hebben we ongeveer 80 gebouwen specifiek gecontroleerd op brandveiligheid. Het totale aantal controles is iets lager dan we vooraf hadden gepland. We hebben echter wel alle bedrijven op de Stad bezocht voor een korte controle. Daardoor hebben we per saldo veel meer bedrijven bezocht dan vooraf gepland. We hebben afgelopen jaar ook alle grote intensieve veehouderijen gecontroleerd. Over het algemeen hadden de Oirschotse bedrijven hun zaakjes goed op orde. Als er al sprake was van tekortkomingen, ging het vaak om kleinere overtredingen die na een eerste verzoek ongedaan gemaakt zijn. Helaas zijn we in 4 gevallen ook zware (milieu)overtredingen tegen gekomen. Daar hebben we onmiddellijk tegen opgetreden.

Jaarverslag inzien?
Dit is slechts een greep uit het jaarverslag handhaving 2008. We hopen wel dat we u een beeld hebben gegeven van waar de gemeente zich vorig jaar mee heeft bezig gehouden. Als u het volledige jaarverslag wilt raadplegen, kunt u terecht op onze website www.oirschot.nl. U kunt uiteraard ook een exemplaar inzien bij onze Centrale Balie.