Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 20 mei 2009

Gemeente kiest voor 'groen' Buitengebied West

Behoud van het groene landschap, het versterken van de oude landschappelijke structuur en een combinatie van landbouw en recreatie. Dat zijn de drie belangrijkste speerpunten voor het Buitengebied West in Hoogland. Zo blijkt uit de Ruimtelijke verkenning Buitengebied West die het College van B&W heeft vastgesteld. Met het vaststellen van dit kader is er meer duidelijkheid gekomen rond de mogelijkheden voor de inrichting van het Buitengebied West.

Concretere uitwerking van Beleidsvisie Groen Blauwe structuur De ruimtelijke verkenning heeft het college laten opstellen op verzoek van de gemeenteraad. De raad had gevraagd om het verder concretiseren van de Beleidsvisie Groen Blauwe structuur waarin de toekomstplannen zijn beschreven voor groene gebieden, beken en kanalen in Amersfoort (vastgesteld 31 maart 2004). De nadruk in de visie Groen Blauwe structuur ligt op het behoud van landschappen, versterken van natuur en cultuurhistorische elementen en voldoende recreatievoorzieningen. Wethouder Hans van Daalen: 'De verkenning geeft een beeld hoe het landschap eruit zou kunnen komen te zien en dient als kader om nieuwe initiatieven in het gebied te kunnen toetsen. Het Buitengebied-West is een prachtig groen gebied waar veel inwoners van Amersfoort nu al van genieten. Met de speerpunten die we als college hebben geformuleerd willen we de kwaliteit van het gebied versterken.'

De uitwerking
Het Buitengebied West kent verschillende typen landschappen. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken. Landgoederen in de strook langs de Eem, recreatie en sport aan de Bunschoterstraat en blijvende agrarische bedrijvigheid in de polder Zeldert. De agrarische bedrijven zijn verspreid over het hele gebied. Eigenaren in het gebied kunnen gebruik maken van de regeling 'ruimte voor ruimte', die het voor bestaande boeren mogelijk maakt om hun boerenbedrijf om te vormen tot bijvoorbeeld een plek voor recreatie. Ook is duidelijk beschreven waar in het gebied fietspaden kunnen worden aangelegd. De wegen in het gebied zijn smal en er is in het gebied nog veel agrarisch verkeer met grote landbouwvoertuigen. Het gebied wordt ook veel gebruikt door fietsers, skaters en wandelaars. Een belangrijke opgave is om een nieuw netwerk van routes, paden en wegen aan te leggen die geschikt zijn voor recreatie.

In de ruimtelijke verkenning zijn wensen van de bewoners meegenomen. Die wilden geen sportvelden en golf midden in het gebied en zeker geen 18 holes baan. Daarom zijn de mogelijkheden voor sportfaciliteiten verplaatst naar de rand van het gebied, grenzend aan de Bunschoterstraat. De aanleg van een 9 holes golfbaan behoort hiermee tot de mogelijkheden. De bewoners gaven aan de huidige wegen in het gebied onveilig te vinden. Ook zij hebben behoefte aan nieuwe wandel- en fietspaden.

Het college van B&W legt De Ruimtelijke verkenning Buitengebied West ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Na vaststelling wordt het bestemmingsplan verder afgemaakt. Vooruitlopend daarop zal het initiatief voor de golfbaan samen met een inrichtingsplan en het advies van de MER commissie aan de raad worden voorgelegd.

Noot voor de redactie,