Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 20 mei 2009

Groengordel om historische binnenstad bijna gereed

De renovatie van de historische groengordel om de Amersfoortse binnenstad, het Zocherplantsoen, is bijna gereed. Met het vaststellen van het definitieve ontwerp voor Plantsoen-West heeft het college van burgemeester en wethouders groen licht gegeven voor de inrichting van het laatste stuk van het Zocherplantsoen. Kern van het door landschapsarchitect Ank Bleeker opgestelde ontwerp vormen een grote vijver van 60 bij 10 meter tegenover het gebouw van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het aanleggen van een vrijliggend fietspad dat het centraal station en de kades van de Eem met elkaar verbindt.

De renovatie van het Zocherplantsoen is in fases uitgevoerd en nu bijna afgerond. Wethouder Van Daalen: 'Het plantsoen is een prachtig groen park van ruim 2,8 kilometer rondom de historische binnenstad van Amersfoort. Een park waar bewoners en bezoekers kunnen ontspannen, recreëren en sporten. Met het ontwerp leggen we bovendien een duidelijke verbinding met de Eemhaven en het toekomstige Eemplein.'

Verkeersaanpassing
Door de aanleg van de vijver en het vrijliggende fietspad is er geen ruimte meer voor autoverkeer van het Smallepad naar Kleine Spui. Bovendien zou autoverkeer de gewenste parkomgeving te veel aantasten. Als oplossing voor het autoverkeer wordt voorgesteld om de Kleine Spui en de Westsingel tussen Achter Davidshof en de Kleine Spui open te stellen voor autoverkeer in twee richtingen. Feitelijk wordt daarmee de verkeerssituatie gehandhaafd die is ingesteld in september 2006 vanwege de bouw van het nieuwe onderkomen voor het RCE. Om de voorgestelde verkeersaanpassing definitief in te voeren wordt binnenkort een verkeersbesluit gepubliceerd. Op dit verkeersbesluit is zoals gebruikelijk bezwaar en beroep mogelijk.

Planning
De oplevering van het plantsoen en de vijver is voorzien in het voorjaar van 2010. De werkzaamheden voor de vijver kunnen niet eerder beginnen omdat het plantsoen gebruikt wordt voor het festival De Parade in juni 2009 ter gelegenheid van Amersfoort 750. Het gebied ten zuiden van het Smallepad en Achter Davidshof moet nog even wachten. Er komt daar eerst een tijdelijke dagopvang voor dak- en thuislozen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort