Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 mei 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Wonen, Wijken en Integratie

over het achterlaten van meisjes in landen van herkomst om uitgehuwelijkt te worden


1. Hebt u kennisgenomen van de Rotterdamse aanpak om uithuwelijking van meisjes tegen te gaan? (1)


2. Herinnert u zich de mondelinge vragen van het lid Arib d.d. 22 september 2008 over het achterlaten van meisjes in landen van herkomst om te worden uitgehuwelijkt?


3. Herinnert u zich de toezegging dat u in het voorjaar van 2009 met een voorstel over het achterlaten van meisjes in landen van herkomst om te worden uitgehuwelijkt zou komen en dat u in dit voorstel zou ingaan op de realisering van een meldpunt waar meisjes, hulpverleners, onderwijzers enz. bij een risico op achterlating of bij achterlating dit kunnen melden opdat actie kan worden ondernomen om slachtoffers van achterlating en uithuwelijking te helpen? Waar blijft het voorstel dat u hebt toegezegd en waarom heeft het nog steeds de Kamer niet bereikt? Bent u bereid binnen een week alsnog dit voorstel naar de Kamer toe te zenden?


4. Deelt u de mening dat achterlating en uithuwelijking zeer onwenselijk is en als zodanig moet worden aangepakt? Deelt u de mening dat de overheid de taak heeft deze meisjes te beschermen? Zo ja, op welke wijze denkt u deze meisjes te beschermen en welke maatregelen bent u van plan te nemen om te voorkomen dat deze meisjes aan hun lot worden overgelaten? Zijn ouders die zich schuldig maken aan achterlating en uithuwelijking strafbaar? Zo ja, waarom en op welke wijze wordt dit vervolgd? Zo nee, waarom niet?


5. Deelt u de mening dat het in het kader van de aanpak van achterlating van kinderen en meisjes in verband met uithuwelijking het toezicht van de onderwijsinspectie en de signalering vanuit het onderwijs van zeer groot belang is? Hoe gaat u, samen met uw collega van Onderwijs, dit toezicht verscherpen?


6. Bent u bekend met de Engelse Forced Marriage Unit (FMU) een organisatie die zich bezig houdt met het voorkomen van gedwongen huwelijken bij Britse onderdanen en als meldpunt fungeert voor gedwongen huwelijken en als gespecialiseerde hulpverlener op dit gebied? Zo ja, overweegt u een dergelijke instelling ook in Nederland in het leven te roepen?


7. Deelt u de mening dat achterlating en uithuwelijking een landelijk probleem is, dat vanuit dat perspectief moet worden aangepakt? Bent u bereid met een plan van aanpak te komen tegen achterlating en uithuwelijking? Zo ja, wanneer kunnen wij dit verwachten? Zo nee, waarom niet?


8. Welke mogelijkheden zijn er om achterlating en uithuwelijking met juridische middelen tegen te gaan? Ontbreken er juridische middelen om dit probleem aan te pakken? Als dit het geval is, wat bent u van plan daaraan te doen?

(1) Bericht van Spits, 20 mei '09

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800