Ingezonden persbericht


Persbericht - Amsterdam 12 mei 2009

Opening van de Vertelmuur

Op woensdag 20 mei om 16.00 uur wordt de Vertelmuur geopend op het Cultuurplein op de 2e etage van de Centrale Bibliotheek. De Vertelmuur is een slingermuur met aanraakschermen en geluidsstralen waarop iedere bezoeker een volksverhaal kan bekijken en beluisteren. Er zijn nu 33 volksverhalen uit zeven werelddelen. Tijdens de opening zullen Wijnand Stomp en Mohammed Babazadeh ieder een volksverhaal vertellen. Meer verhalen volgen snel.

Dit project is een uitnodiging voor volgende projecten, waarin bezoekers zelf hun verhalen, ervaringen, herinneringen en anekdotes gaan vertellen. Het eindresultaat is een continu afwisselende en groeiende verzameling van verhalen van Amsterdammers.

Het is een nieuw innovatief product waarmee de orale traditie, die in veel culturen sterk aanwezig is, binnen de bibliotheek een plek krijgt. De Vertelmuur is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en ETV.nl Amsterdam (onderdeel van het ROC van Amsterdam). Het product is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en de Mondriaan Stichting.

Met de Vertelmuur zorgen de samenwerkende partners er voor dat alle Amsterdammers: oud- en nieuwkomers, geletterden en laaggeletterden, kortom alle verschillende bevolkingsgroepen van de stad, zich thuis voelen en mee doen aan het bouwen van nieuwe content die men met elkaar kan delen.

Bij de opening zullen de volgende personen spreken: Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam; Ricardo Winter, lid College van Bestuur van het ROC van Amsterdam; Leo Dorst, projectleider van ETV.nl Amsterdam.

Vanaf vrijdag 22 mei zal de Vertelmuur ook in Bibliotheek Mercatorplein in gebruik worden genomen. In Bibliotheek Mercatorplein zal net als in de Centrale Bibliotheek een pilot starten met groepen volwassenen die de Vertelmuur bezoeken en aan de hand van een educatief programma ook een eigen verhaal aan de muur toevoegen. Op deze wijze willen de samenwerkende organisaties de bibliotheek als ontmoetingsplek voor alle bevolkingsgroepen die de stad rijk is, bevorderen. Begin oktober 2009 zal ook in andere bibliotheken van de OBA een Vertelmuur geplaatst worden.

Openbare Bibliotheek Amsterdam
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) is een culturele instelling, die zich al 90 jaar ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. In die 90 jaar heeft OBA zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar. De OBA wil een centrum voor ontmoeting en educatie, voor alle geledingen in de bevolking zijn. Hieruit vloeien tal van promotionele en culturele activiteiten voort, in het kader van de leesbevordering, educatie en de overdracht van kennis en cultuur. De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel.


---

Noot voor de redactie,