Ingezonden persbericht


ZZP'ers verdienen plek in aloude overlegstructuur tussen werknemers en werkgevers

FNV Zelfstandigen reageert op uitspraken minister-president Balkenende die oproept tot meer steun en erkenning voor zzp'ers

Utrecht, 20 mei 2009 - FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 12.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, reageert positief op de uitspraken van minister-president Balkenende over zzp'ers in het NRC Handelsblad. Hij geeft onder meer aan dat de circa 1 miljoen zzp 'ers in Nederland steun en een plaats in het sociaal-economische overleg verdienen.

FNV Zelfstandigen vraagt al geruime tijd om meer aandacht en erkenning voor de grote groep zzp'ers. Zo is het van groot belang dat zzp'ers inderdaad een plek krijgen in de overlegstructuren die van oudsher alleen tussen werkgevers en werknemers plaatsvinden. Tot nu toe zijn de sociale partners hierin nog teveel gericht op de aloude pijlers werkgever/werknemer.

Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: ''"Er is een omkering van denken nodig die meer rekening houdt met de wens van mensen om zelf te beslissen over het eigen risicoprofiel en om voor een bestaan te kiezen als ondernemende zelfstandige vakman of -vrouw. De sociale partners - ook de FNV - zijn gewend om vooral vanuit collectieve arrangementen naar het individu te kijken. Wil je vasthouden aan de wijze waarop we onze sociale zekerheid financieren en organiseren, dan zie je in de groeiende groep zzp'ers een bedreiging voor het draagvlak van de sociale zekerheid. Vertrek je vanuit de wens tot zelfstandig vakmanschapvan moderne burgers dan zie je een uitdaging om de sociale zekerheid anders te organiseren."

Minister-president Balkenende noemt ook de belemmeringen voor zpp'ers voor voorzieningen als pensioenopbouw die weggenomen zouden worden. FNV Zelfstandigen staat achter dit belangrijke onderwerp en ziet dit als één van de speerpunten voor de komende tijd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Liesbeth Kramer
Text 100 Public Relations
Tel.: 020 530 43 49 / 06 46 04 16 26
E-mail: liesbeth.kramer@text100.nl
Volg ons op Twitter: http://twitter.com/text100holland.com

Over FNV Zelfstandigen in Diensten Groen Handel ICT Industrie Vervoer en Zorg FNV Zelfstandigen is de belangenbehartiger voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen.De vereniging doet dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom juridisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandigen richt zich daarbij op de volgende sectoren: diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen heeft ruim 12.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,4 miljoen leden tellende FNV vakcentrale. Meer informatie is te vinden op www.fnvzzp.nl.