Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse Ewa, eerste bewoner van ´s werelds grootste ijsberenpark `Polar World´

Maandag 18 mei opende het berenpark "Orsa Björn Park de nieuwe bezoekers attractie 'Polar World' in de Zweedse regio Dalarna. De eerste inwoners van 'Polar World' zijn Ewa, een ijsbeervrouwtje geboren in het Ouwehands Dierenpark van Rhenen, en Wilbär, een mannetje uit de dierentuin van Stuttgart. Met een oppervlak van 40.000 M² is 'Polar World' het grootste ijsberenpark ter wereld en bovendien het eerste park dat een fokprogramma start voor de met uitsterven bedreigde dieren. Het dierenpark hoopt dat de twee nieuwe bewoners een oogje op elkaar krijgen en veel jongen zullen werpen.

Experts van dierentuinen uit heel Europa hebben hun medewerking aan dit droompark `Polar World´ verleend. Het ruime verblijf van de ijsberen is zo natuurlijk mogelijk aangelegd. Naast grote diepe meren, waar de ijsberen kunnen zwemmen en vissen, is er een kunstmatige gletsjer en ook de holen voor de winterslaap ontbreken niet.

Bezoekers van het Zweedse ijsberenpark `Polar World´ kunnen de ijsberen in hun verblijf zien, maar ook een tentoonstelling, het amfitheater en de informatie stations bezoeken. Mede dankzij de investeringen van de bekende Zweedse glasblazerijen Kosta en Orrefors zijn er bijzondere en waarheidsgetrouwe ijsdecors ontstaan. `Polar World´ informeert haar bezoekers over ijsberen, hun leefgebied en de invloed van klimaatveranderingen. Ook neemt het dierenpark actief deel aan wetenschappelijk onderzoek rond de genoemde thema´s.

Het ijsberenpark `Polar World´ is onderdeel van Orsa Börnpark, het grootste berenpark van Europa, waar naast ijsberen en kamtsjatka beren ook bruine beren, en andere inheemse dieren zoals lynxen in hun natuurlijke leefomgeving te zien zijn.

De regio Dalarna, waarin het plaatje Orsa ook toebehoort, wordt ook wel het hart van Zweden genoemd en is bij uitstek geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het vakantiepark Orsa Grönklitt herbergt een camping, typisch Zweedse houten huurhuisjes en heeft appartementen die een prima uitvalsbasis vormen voor een bezoek aan alle bezienswaardigheden in het park en de omgeving. Wie wil kan naar een eilandje kanoën, een elanden safari maken of goud wassen om zo een souvenir van onschatbare waarde bij elkaar te sprokkelen. Maar door de bossen struinen, lekker zwemmen in het meer en worstjes grillen boven een eigen gemaakt kampvuurtje kan ook. Echter, een bezoek aan Tomteland mag eigenlijk niet ontbreken. In dit sprookjesland van bossen, meren en watervallen woont de Kerstman van Zweden en ontmoet je trollen, elfen en de Koning van het Zweedse woud, de eland.

Het landschap van Dalarna wordt gekenmerkt door talloze kleine meertjes, oeroude bossen, typisch roodgeverfde huizen en het door een meteoriet ontstane Siljanmeer. Aan het grote meer liggen oude stadjes waar tradities als het midzomerfeest levendig voortbestaan.

Het kleine stadje Orsa ligt ongeveer 310 km ten noordwesten van Stockholm en is vanuit zowel vanuit de hoofdstad als uit Göteborg goed bereikbaar per auto, trein of vliegtuig.

()

Noot aan de redactie: (