Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
27-05-2009

Is integer èn effectief besturen complementair of tegenstrijdig? Topwetenschappers en beleidsmakers debatteren over goed bestuur

Van 28 tot 30 mei vindt op de Vrije Universiteit een internationaal congres plaats getiteld `Governing Good and Governing Well: The First Global Dialogue on Ethical and Effective Governance'. Centraal staat de vraag of het mogelijk is zowel integer als effectief te besturen: zijn deze twee uitgangspunten strijdig met of juist complementair aan elkaar? In het licht van de huidige financiële crisis en de vraag wat deze crisis betekent voor goed bestuur (en `goede bestuurders') is dit vraagstuk erg actueel. Pers is 28 mei welkom bij de opening van het congres.

Bij besturen gaat het niet alleen om het resultaat, het proces verdient minstens zoveel aandacht. Dat klinkt mooi, want wie is er tegen een effectief en integer bestuur? Wetenschappers wijzen er echter op dat verschillende criteria onvermijdelijk met elkaar in botsing komen. Op het congres gaan internationale topwetenschappers, politici en beleidsmakers met elkaar in debat over bovenstaande vraagstukken, nadat eerder in de week studenten en ambtenaren zich over good governance bogen tijdens het Landelijk Congres der Bestuurskunde (www.lcb.nl).

De openingsceremonie van het congres vindt 28 mei plaats vanaf 14.00 uur in het Auditorium (Hoofdgebouw VU) met onder andere een keynote speech van prof. Susan Rose-Ackerman (Yale University, Wereldbank). Diezelfde avond vindt vanaf 18.30 de openingsreceptie plaats in het Blauwe Theehuis (Vondelpark) met onder andere een toespraak van burgemeester mr. Job Cohen.

De openingsceremonie is vrij toegankelijk voor belangstellenden. Indien u bij de openingsreceptie aanwezig wil zijn, neemt u dan s.v.p. contact op met dr. Zeger van der Wal (congresorganisator), E z.van.der.wal@fsw.vu.nl, M 06 48888220.