D66

donderdag 28 mei 2009

Juist nu energiemarkten Europa verder liberaliseren

De energiemarkt wordt in Europa nog steeds gedomineerd door nationale monopolies. Die blokkeren de toetreding van nieuwe, innovatieve en duurzame energiebedrijven. Om dit te doorbreken dringt D66 aan op Europese samenwerking bij het oplossen van de energieproblematiek en het doorzetten van de liberalisering van de Europese energiemarkt.

'Het is noodzakelijk dat nationale monopolies gebroken worden en de versnippering van nationale regelgeving en uitvoering beëindigd wordt. We hebben nu in heel veel Europese landen 1 of 2 nationale spelers die zowel de productie, de distributie en de levering van energie domineren. Daarbij gebruik makend van de bescherming die nationale regelgeving biedt. Die nationale logge spelers blinken niet uit in innovatie en duurzaamheid. Er zijn ook weinig prikkels om duurzamer of innovatiever te worden, want er zijn vaak geen concurrenten die hen hiertoe dwingen. En zonder voldoende concurrentie betalen klanten altijd teveel." aldus Sophie In 't Veld, lijsttrekker van D66.

Om de balans tussen markt en publieke zaak te waarborgen is goed toezicht nodig. "Bij een Europese markt hoort ook Europees toezicht. Wat geldt in de financiele sector geldt ook in de energiesector: als de markt internationaal wordt, dan moet het toezicht meeontwikkelen. Zo'n Europese energietoezichthouder zou van D66 moeten vallen onder Eurocommissaris Kroes van Mededinging." aldus Sophie In 't Veld.