Provincie Flevoland

Flevocollect ontvangt subsidie voor auto's op aardgas

Het afvalverzamelingsbedrijf Flevocollect in Lelystad is de eerste onderneming in Flevoland die subsidie ontvangt voor de aanschaf van aardgasauto's. Gedeputeerde Anne Bliek overhandigde woensdagmiddag een cheque van 4500 euro aan bedrijfsleider Jan Eenkoren voor de drie aardgasbedrijfswagens waar Flevocollect sinds kort mee rijdt.

Samen met de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Almere, Dronten en Zeewolde is de provincie begin vorig jaar gestart de campagne 'Flevoland Rijdt Schoon', die het rijden op schone brandstoffen moet bevorderen. Het initiatief van de overheden wordt gesteund door Athlon Car Lease.

Het wegverkeer in Nederland is voor 40% verantwoordelijk voor de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide. Daarmee haalt ons land de Europese normen voor luchtkwaliteit niet. Rijden op schone brandstoffen, zoals aardgas, draagt bij aan het verbeteren van die luchtkwaliteit. Bovendien zorgt aardgas voor 20% minder uitstoot aan het broeikasgas CO in vergelijking met LPG.

Rijden op aardgas wordt steeds aantrekkelijker. In rap tempo verschijnen overal in het land vulpunten waar aardgas getankt kan worden. In december 2008 opende Hans Bol een aardgasvulpunt bij SuperTank op het industrieterrein Noordersluis in Lelystad. Naar alle waarschijnlijkheid zullen nog dit jaar aardgasvulpunten in Almere en Emmeloord komen. Steeds meer automerken bieden daarnaast aardgasauto's aan. Deze zijn in de regel duurder dan benzine- of dieselauto's, maar aardgas is, met een literprijs van circa 70 cent, een stuk goedkoper. Bovendien biedt de provincie Flevoland sinds eind september 2008 voor bedrijven en particulieren 1500 euro subsidie per aanschaf van een nieuwe aardgasauto.

Flevocollect is het eerste bedrijf in Flevoland dat van deze regeling gebruik maakt. Voor de aanschaf van drie bedrijfswagens die op aardgas rijden ontvangt het bedrijf in totaal 4500 euro subsidie. Bedrijfsleider Jan Eenkoren: "Je hoort ook over elektrische auto's, maar het gaat nog jaren duren voordat we daarmee daadwerkelijk kunnen rijden. In de tussentijd is er met aardgas een goed, schoon en betaalbaar alternatief beschikbaar. Bovendien kunnen aardgasauto's rijden op groen gas. Dat is een product dat ons moederbedrijf HVC in Alkmaar gaat produceren."

Bedrijven of organisaties in Flevoland die willen uitzoeken of het omschakelen naar rijden op schone brandstoffen een aantrekkelijke optie is, kunnen een gratis wagenparkscan aanvragen via de website www.flevolandrijdtschoon.nl. Voor bedrijven die met hun auto's grotendeels in de nabijheid van Lelystad rijden en gemiddeld meer dan 10.000 kilometer afleggen (denk aan taxibedrijven) is aardgas voordeliger dan andere brandstoffen.