Groen!

4 stellingen die breuklijn vormen tussen het beleid van Peeters en de visie van Groen!

door Mieke Vogels (Vlaamse fractie) op 28 mei 2009 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft na een tijdlang het ijzer heet houden, dan toch afgehaakt voor het grote debat over de Toekomst van Vlaanderen in de Beurs. Groen! voorzitster Mieke Vogels, die snakt naar meer inhoud en minder geruzie, had zelf het voortouw genomen om met de nieuwe kandidaat minister-president te duelleren.

De econoom Geert Noels zou als onpartijdige moderator het debat in goede banen leiden. Mieke Vogels: "Maar Kris Peeters heeft koudwatervrees. Dat is enorm jammer! Binnen 2 weken moet de Vlaming naar de stembus om te kiezen wie volgens hem of haar de beste kijk heeft op de toekomst van Vlaanderen. Die Vlaming moet weten waar de verschillende partijen voor staan. Ik kan dus niet begrijpen dat Kris Peeters deze unieke kans laat liggen om met Groen! en Geert Noels als moderator een duidelijke visie op Vlaanderen te ontplooien. Je zou haast denken dat hij het niet nodig vindt om uit te leggen waar hij voor staat."

Groen! had 4 stellingen voorbereid voor het gesprek. Voor iedere stelling heeft Groen! een analyse van het Peetersbeleid gemaakt en daartegenover de groene visie met concrete voorbeelden gesteld. Deze 4 stellingen tonen haarscherp aan waar de breuk tussen het beleid van de voorbije Vlaamse minister-president Peeters en de toekomstvisie van Groen! ligt. De 4 stellingen zijn:

* Het VIA-plan zet in op meer logistiek versus de investeringen van de Groene New Deal

* Versnipperde ecologiesteun versus toprunnermodel
* 'Business as usual versus groen beleid voor KMO's en coöperatieven
* koplopersangst versus ambitieuze investeringen in milieu

De casus: het Antwerpse havenbeleid toont aan dat inzetten op meer logistiek niet duurzaam is. Deze casus wordt eveneens uitgewerkt in het volledige dossier: "4 breuklijnen tussen het beleid van Peeters en de visie van Groen!"

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen