Ingezonden persbericht


Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel In één week tijd de eerste 100 exemplaren van boek verkocht

Het ligt nog niet eens in de winkel en toch zijn de eerste 100 exemplaren reeds verkocht. Het is nog niet eens officieel uit en toch zijn al 100 stuks gekocht. Sterker nog; het voorwoord van het boek is in juni 2009 geschreven. We zitten nu nog in mei! Toch zijn al 100 stuks verkocht. Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel is sinds 20 mei leverbaar en alleen online te koop. Sinds die 20ste mei werden de eerste 100 boeken al op de bus gedaan. Onderweg naar de eerste 100 kopers!

Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel verschijnt officieel op 9 november 2009 (precies 20 jaar na de val van de Muur), maar is nu al online te bestellen. De reden van deze constructie is meerledig. Ten eerste is het boek onderdeel van een excursie door Berlijn. In juni vinden twee excursies plaats met scholen, waarbij studenten door de muziekgeschiedenis van Berlijn gaan. Deelnemers aan deze excursie ontvangen vooraf het boek, zodat ze in Berlijn de plekken bezoeken waar ze over hebben gelezen. Daarnaast was de nieuwsgierigheid en de vraag naar het boek dermate dat het niet een half jaar op de plank kon blijven liggen. Een andere reden is simpelweg ook dat voor uitgever SOWIESO 030 de tijd van nu tot november nodig is om de distributie van het boek in de winkels goed op te zetten. Gaandeweg is het boek dan ook steeds breder verkrijgbaar.

Wie vóór 1 augustus 2009 het boek koopt, ontvangt het voor ¤ 14,-. Het boek is per direct leverbaar en via iDeal te koop op www.musikinberlin.com. Vanaf 1 augustus is de prijs ¤ 15,95 per boek en is het boek ook te koop bij verschillende platenzaken.

Wat doet de pers
Duits.de schreef de eerste recensie over het boek en zei erover: 'Ik vind dat Jonker ... die klus heel goed geklaard heeft.Â’ 'Het boek is over de gehele linie - algemene geschiedenis en muziekgeschiedenis - toegankelijk geschreven en bevat talrijke anekdotes.' 'Alles wat langs moet komen komt dan ook langs: de jazzgekte van de jaren '20, de Schlagers van de jaren '30 en '40, Rock'n Roll, Punk, Techno - alles.'

Evelyne Levêke is zaterdagmorgen te gast in het Radio2 programma Cappuccino waarin ze zal vertellen over het boek en de bijbehorende excursie.

Viva tipt het boek in nummer 23. Dat is het komende nummer.

Samenvatting boek
Muziekreis door het Berlijn van toen en nu - van jazzhel tot technohemel gaat langs de muziekgeschiedenis van Berlijn vanaf de jaren '20 tot nu toe. Aan bod komen onder andere Marlene Dietrich en de danslokalen van de jaren '20 en '30. Vervolgens de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog in de jaren '40 en de wederopbouw die volgde in de jaren daarna. Ook de jaren '60 (DDR, ontstaan van tweedeling door de Muur) en de censuur en propaganda die daarmee gepaard ging. De punkscene van de jaren '70 en de Deutsche Welle van de jaren '80, het ontstaan van de technoscene tijdens èn na de val van de Muur tot en met de clubscene van vandaag de dag. Het boek geschreven door Leonor Jonker, naar een idee van Evelyne Levêke, vertelt het verhaal van een rijke muziekhistorie aan de hand van de (politieke) geschiedenis van de Duitse hoofdstad. Juist daardoor ontstaat een spannend boek dat niet alleen gevuld is met weetjes, maar duidelijk laat zien hoe het sociale, economische en politieke klimaat van een stad de muziekcultuur van die stad beïnvloedt. In dit geval Berlijn.

ISBN/EAN: 978-90-814025-1-4
Titel: Muziekreis door het Berlijn van toen en nu
Subtitel: Van jazzhel tot technohemel
Auteur: Leonor Jonker
Foto's: Evelyne Levêke
Aantal pagina's: 192
Formaat: A5
Uitgever: SOWIESO 030
Adviesprijs: ¤ 15,95
Voor meer informatie over het boek en de excursie kijk op www.musikinberlin.com - www.sowieso030.com