Partij van de Arbeid
Den Haag, 28 mei 2009

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de Minister van VWS en aan de Minister voor Jeugd en Gezin

inzake het tekort aan behandelplaatsen voor de verslaafde jeugd

1. Herinnert u zich onze vragen{1} uit 2006 over het tekort aan behandelplaatsen voor verslaafde jeugd?

2. Is het waar dat de in 2006 toegezegde extra 300 bedden voor de jeugdverslavingszorg nog steeds niet allemaal zijn ingevuld? Kunt u aangeven hoeveel plaatsen er nog steeds niet gerealiseerd zijn?

3. Is de oorzaak van het niet realiseren van het aantal bedden gelegen in het te ver doorvoeren van regionale spreiding waardoor de bedden zijn verdeelt in "plukjes van 24 bedden" per regio en waardoor het voor instellingen niet rendabel is om te financieren?

4. Klopt het dat veel kinderen die langer in de jeugdverslavingszorginstellingen verblijven geen onderwijs volgen? Hoeveel kinderen die langer dan een half jaar in de jeugdverslavingszorg behandeld worden volgen er geen onderwijs? Bent u met ons van mening dat het onwenselijk is dat kinderen geen onderwijs volgen? Zo ja, kunt u aangeven welke actie u gaat ondernemen? En klopt het dat de versplintering van de jeugdverslavingszorg één van de oorzaken is achter dit probleem is?

5. Veel kinderen die kampen met verslavingsproblematiek hebben ook andere problemen waarvoor andere vormen van jeugdhulp noodzakelijk zijn; is het waar dat kinderen met een dubbele diagnose in de jeugdverslavingszorg vaak onbehandeld blijven voor de andere dan verslavingsproblemen omdat het in huis halen van dergelijke expertise voor instellingen met slechts 24 bedden te duur is?

6. Bij kinderen met een verslaving is bijna altijd sprake van meervoudige problematiek, dit vraag om een samenwerking tussen verschillende soorten van zorg. Welke disciplines zouden volgens u ten minste aanwezig moeten zijn in een instelling voor verslavingszorg voor kinderen? Voldoen instellingen hier momenteel aan? Zo nee, waarom niet? En welke acties gaat u ondernemen om de situatie voor kinderen in verslavingszorginstellingen te verbeteren?

7. Bent u bekend met de wens vanuit de jeugdverslavingszorg om te komen tot een aantal grotere instellingen (80 bedden) voor jeugdverslavingszorg, zodat de alle kennis en expertise in huis kan worden gehaald en er binnen deze instelling een differentiatie gemaakt kan worden naar ontwikkelingsfase, achtergrond, de openheid van setting etc? Hoe beoordeelt u deze wens?

8. Bent u met ons van mening dat er een topklinische instelling moet komen waar onderzoek gedaan wordt naar preventie, behandeling en ontwikkeling van nieuwe methoden om bestaande en opkomende verslavingen beter te kunnen behandelen en om kinderen met meervoudige problematiek, waaronder verslavingsproblematiek gecombineerd met gedragsproblematiek, beter te kunnen helpen?

{1} Vragen van het Lid Timmer (PvdA) over het tekort aan behandelplaatsen voor verslaafde jeugd (ingezonden op 2006)



Partij van de Arbeid