Forum


28 mei 2009
conferentie

Arbeidsmarktpositie van niet-westerse migranten

Vooraankondiging conferentie

FORUM organiseert in samenwerking met MHP en FNV een conferentie over de actuele arbeidsmarktpositie van niet-westerse migranten en hun kinderen. De arbeidsmarktpositie van migranten is zeer urgent wegens de grote conjunctuurafhankelijkheid. De huidige economische situatie is reden temeer voor grote zorgen.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 mei in het VNO-NCW gebouw in Den Haag. Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken & Integratie (gevraagd) zal de aftrap geven. Wilna Wind zal namens FNV een bijdrage leveren aan het congres. Ook SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is gevraagd een inleiding te houden.

Aanleiding voor het congres
Op basis van de huidige slechte economische vooruitzichten wordt verwacht dat migranten als één van de eerste groepen massaal de dupe zullen worden van de economische crisis. Wij denken terug aan de economische recessie in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze heeft een grote slag toegebracht aan de economische zelfstandigheid en de sociaal-culturele integratie van niet-westerse migranten, die nog steeds niet volledig is ingehaald. Uit cijfers van het CBS (Jaarrapport Integratie 2008) blijkt dat de huidige positie van migranten niet sterk is. Dit komt onder andere door het grote aandeel niet-westerse migranten met een flexibel contract: een arbeidscontract van beperkte duur en/of een niet vast aantal overeengekomen uren. Dit betreft zo'n 20 procent van de niet-westerse migranten. Dat is twee keer zoveel als onder autochtonen.

Om te voorkomen dat niet-westerse migranten langdurig buiten het arbeidsproces komen te staan, wil FORUM op dit congres komen tot een aantal gerichte interventies, waarbij creativiteit en snelheid uitgangspunten zijn.

Genodigden zijn werkgevers, werknemers, VNO-NCW, MKB-Nederland, ROC's, beleidsmedewerkers van het ministerie van SZW en WWI, gemeenten, UWV WERKbedrijf, re-integratiebedrijven en migrantenorganisaties.

Datum en plaats
donderdag 28 mei
10.00 tot 14.00 uur
Locatie:
VNO-NCW gebouw
Bezuidenhoutseweg 12
Den Haag

Nadere informatie
Peter Zwaga
FORUM
tel.: 030-297 42 54
e-mail: p.zwaga@forum.nl

Homepage FORUM | Agenda

© FORUM, 2009