ABVAKABO FNV

Schoppen, spugen en slaan

Geweld en agressie tegen werkers in de publieke sector. Wie herinnert zich niet onze actiedag op 6 april jl. waarop wij op vele plaatsen in het land aandacht hebben gevraagd voor dit probleem en tegelijkertijd ons voorstel voor een cao veilige werkplek hebben gelanceerd.

Als bond zijn we nu hard aan de slag en dat is nodig ook. Want als je de media volgt, gaat het geweld gewoon door.

Op 26 mei heeft het openbaar ministerie een eerste speciale themazitting gehouden voor zaken over agressie en geweld tegen werkers in de publieke sector, zoals ambulancemedewerkers, tramconducteurs en politieagenten. Het OM had een dubbele strafmaat geëist.

`s Avonds zag ik op het journaal de uitspraak van de rechter en eerlijk gezegd vond ik die wat merkwaardig. De rechter heeft het verzoek tot dubbele strafmaat niet toegekend in de toen voorkomende gevallen. Het betrof allemaal kwesties van geweld tegen politieagenten. De belangrijkste motivatie hiervoor was dat politieagenten bij de uitoefening van hun beroep rekening moeten houden met geweld en dat dit dus een `gewoon' risico is. Politieagenten moeten nou eenmaal tegen een stootje kunnen.

Tja. Aan de ene kant zie ik ook wel dat het beroep van politieagent een ander is dan dat van ambulancemedewerker. Maar toch. Mijn eerste reactie was dat het dus kennelijk slimmer is om een politieagent in elkaar te meppen dan een tramconducteur. Zouden potentiële vandalen ook zo denken?

Volgende week is er weer een speciale zitting in verband met agressie. Het betreft dan wederom werkers in de publieke sector, maar geen agenten. De verwachting is dat er dan wel een dubbele strafmaat wordt toegepast.

Natuurlijk los je de problemen niet alleen op met zwaarder straffen, maar volgens mij zou iedere werker in de publieke sector even zwaar moeten tellen. Gelijke monniken, gelijke kappen, wat mij betreft.