Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert maaswijdte met omegameter

29 mei 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stapt op 1 juli 2009 over op een andere methode om de zogenoemde maaswijdte van visnetten te meten. Dan wordt de oude schielmeting vervangen door de omegameter die dit jaar in Europa verplicht wordt gesteld. De meting met de nieuwe omegameter is nauwkeuriger, omdat de metingen niet meer afhankelijk zijn van de handkracht van de controleur. Om vissers te laten wennen aan de nieuwe methode is er tot 1 juli een overgangsperiode, metingen vinden dan zowel plaats met de oude schielmeting als met de nieuwe omegameter.

Om de visstand te behouden mogen alleen vissen met een vastgestelde minimale maat gevangen worden. Om het vangen van deze ondermaatse vis te voorkomen, zijn netten voorzien van een per soort vastgestelde maaswijdte. Door gebruik te maken van de omegameter komt de tolerantie, het afronden naar het naast hoger gelegen getal, te vervallen. Tevens zijn de meetresultaten nauwkeuriger. Met de schiel werd gemeten met handkracht. Door invoer van omegameter wordt overal in Europa volgens dezelfde methodiek gemeten. Bij deze meetmethode zijn er geen afwijkingen omdat het de gemeten maaswijdte niet wordt beïnvloed door de armkracht van de controleur. Om te voldoen aan de eisen gesteld in de regelgeving, kan het voorkomen dat vissers daarom netten met een grotere maaswijdte moeten gaan gebruiken.

De AID controleert tot 1 juli 2009 volgens zowel de nieuwe als de oude methodiek. Vissers kunnen zo het verschil tussen de twee metingen zien en hier zonodig hun netten op aanpassen. De resultaten van de schielmeting zijn tot 1 juli leidend. Is dit resultaat akkoord, maar de resultaten van de omegameter niet, dan wordt er nog gewaarschuwd. Vanaf 1 juli wordt alleen nog met de omegameter de maaswijdte van de netten gemeten. Wanneer na deze datum het resultaat niet akkoord is, kan wel verbaliserend worden opgetreden, de overgangsperiode is dan voorbij.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318