Rente spaardeposito weer normaal

29/05/2009 13:06

FX.nl

Rente spaardeposito weer normaal

Tot 2,8% minder rente op korte deposito's

Spaargeld langer vastzetten loont weer. Deposito's met een looptijd van twee jaar of meer leveren een hogere rente op dan kortlopende deposito's. Een half jaar geleden was dat wel anders. In december 2008 was de rente op deposito's tot één jaar hoger dan op langer lopende deposito's. Aan die vrij abnormale situatie is een einde gekomen door een sterke rentedaling bij kortlopende deposito's. De korte rente is het meest gedaald bij Robeco, ING Bank en Credit Europe Bank. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële consumentensite FX.nl.

Banken hebben spaarders niet meer nodig

In december 2008 hadden veel banken moeite om aan financiële middelen te komen. Het vertrouwen tussen banken was verdwenen en de rentetarieven voor onderlinge leningen waren hoog. Om toch aan geld te komen klopten de banken aan bij de spaarder. Veel banken verhoogden de rente op spaarrekeningen en deposito's. Vooral de rente op deposito's met een looptijd tot één jaar steeg sterk. Zes maanden later is er veel veranderd. Overheden staan garant voor leningen en de leenrente voor banken is gedaald. Het lijkt erop dat banken de spaarder niet meer nodig hebben.

Rente bijna 3% omlaag

Over de hele linie bieden banken nu minder rente voor deposito's dan zes maanden geleden. Bij deposito's tot één jaar zijn de grootste dalingen te vinden. Robeco gaat aan kop met een renteverlaging van 2,8% op een driemaands deposito. ING Bank en Credit Europe Bank volgen op korte afstand met een rentedaling van 2,75%. Aegon en DSB Bank lijken uitzonderingen. De eerste verlaagde de rente op een éénjarig deposito met 0,75% en DSB met slechts 0,1%.

Spaarmarkt blijft in beweging

De hoogste rentes op kortlopende deposito's zijn nu te vinden bij Delta Lloyd en Ohra. Bij deze bankverzekeraars kunnen spaarders sinds kort terecht voor een deposito. Niet alleen breiden banken het aantal spaarmogelijkheden uit. Vorige week liet Leaseplan, oorspronkelijk een leasemaatschappij, weten in het vierde kwartaal van dit jaar een spaarrekening te introduceren.





http://www.fx.nl