Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG verleent 24 keurmerken aan gemeentelijke benchmarks

29.05.2009

Op donderdag 28 mei 2009 verleende de VNG 24 keurmerken aan gemeentelijke benchmarks. Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikte Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG, voor het vierde achtereenvolgende jaar de keurmerken uit aan de benchmarkaanbieders.

Dit jaar werden 40 benchmarks aangemeld voor de keurmerkverlening. Onder leiding van Paul van den Wijngaart, voorzitter van Het Huisberaad van de VNG en gemeentesecretaris van Leiden, werden deze getoetst aan 15 kwaliteitscriteria. Uiteindelijk werden 24 benchmarks van een keurmerk voorzien, waaronder: Benchmarking Publiekszaken door TNS NIPO en SGBO, Wet werk en bijstand door benchmarkaanbieders SGBO en StimulanSZ, Bouw- en woningtoezicht door Zenc, Omvang ambtelijk apparaat gemeenten door Berenschot en het Belasting Overleg Grote Gemeenten.

Benchmarks die worden voorzien van een keurmerk, voldoen aan 15 door de VNG vastgestelde kwaliteitscriteria. Zij mogen één jaar lang het keurmerklogo van de VNG dragen.
Volgend jaar worden de benchmarks opnieuw beoordeeld. Gemeenten kunnen daardoor blijven meedoen aan kwalitatief hoogwaardige benchmarks.

Het aanbod van gemeentelijke benchmarks groeit nog steeds. Vorig jaar werden 31 benchmarks aangemeld voor de VNG-keurmerkverlening, waarvan er 19 een keurmerk kregen. De VNG juicht deze stijging toe. Benchmarking is een goed instrument om te werken aan verbetering van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Doordat gemeenten gezamenlijk hun prestaties meten en vergelijken, leggen zij verantwoording af en creëren zij verbetermogelijkheden. Op die manier staat de VNG samen met alle gemeenten voor de kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur.