aeDex wordt IPD European Social Property Services

29/05/2009 15:17

Aedex Databank Vastgoedtaxaties B.V.

Met ingang van 1 september aanstaande wordt aeDex opgenomen in de IPD Groep, de organisatie die zich wereldwijd toelegt op de onafhankelijke meting van het bedrijfseconomisch presteren van investeringen in commercieel en maatschappelijk vastgoed. Tegelijk met de integratie wordt aeDex omgevormd tot het platform van waaraf IPD al haar diensten ten behoeve van primair maatschappelijk gedreven investeerders in vastgoed in geheel Europa organiseert. aeDex gaat daarom verder onder de naam IPD European Social Property Services.

De opname van aeDex in de internationale IPD Groep is een erkenning van de Nederlandse corporaties als vastgoedondernemingen met een bijzondere maatschappelijke doelstelling, die voor wat betreft hun middelenhuishouding zowel in de kapitaalmarkt, de vastgoed investeringsmarkt, de markt voor vastgoedbeheerdiensten alsook in de woonconsumentenmarkt actief zijn. De door IPD specifiek voor investeringen in direct vastgoed in stand gehouden meetstandaard voldoet aan de IFRS (International Financial Reporting Standards) en de GIPS (Global Investment Property Standards) en sluit naadloos aan op de voor het functioneren in ieder van deze markten benodigde bedrijfsinformatie. De diensten van IPD omvatten vastgoed performancemeting, portefeuille analyse, vastgoed marktanalyse, peer groep benchmarking en bedrijfsvergelijking en het verzorgen van conferenties, opleidingen en trainingen.

IPD werkt al negen jaar samen met aeDex. Gezamenlijk onderhouden zij de aeDex/IPD Corporatie Vastgoedindex en de Nederlandse Maatschappelijk Vastgoedindex. Met de integratie van aeDex in IPD Groep wordt tevens de operationele continuïteit versterkt van de werkzaamheden die nodig zijn voor het management van deze zeer omvangrijke vastgoedindices. Door samenvoeging van de beide operaties wordt tevens vergroting van de efficiëntie en kwaliteit alsook specialisatie van de dienstverlening bereikt. De onlangs gepubliceerde aeDex/IPD Index 2008 omvat in totaal 13.666 vastgoedcomplexen in exploitatie bij Nederlandse woningcorporaties, met een totale marktwaarde in verhuurde staat van Euro 78,1 miljard. Dit is gelijk aan 1/3 van het totaal door de Nederlandse corporaties in vastgoed geïnvesteerde vermogen

De integratie van aeDex maakt deel uit van de bredere strategie gericht op het versterken van de aanwezigheid van IPD in de internationale en dus ook Nederlandse vastgoed investeringsmarkten. Met het oog hierop worden gesprekken gevoerd over de herijking van het bestaande arrangement met stichting ROZ Vastgoedindex, de partner van IPD ten behoeve van de institutionele beleggers in Nederlands vastgoed.

Een van de hoekstenen voor de integratie van aeDex in IPD Groep is de bestendiging van het bestaande hoger management. Arnoud Vlak zal in de nieuwe structuur zijn rol in Nederland als directeur van IPD Groep voortzetten. De staf die tot nog toe exclusief voor aeDex werkzaam is zal samengaan met het nu nog vanuit Londen voor de Nederlandse markten werkzame team.

aeDex is ontstaan uit een initiatief van Aedes vereniging van woningcorporaties. De integratie van aeDex in IPD Groep is de laatste stap in een meerdere jaren omvattend proces waarbij de door aeDex verzorgde prestatiemeting uiteindelijk geheel onafhankelijk van de overheid, financiers, maatschappelijke belanghouders, collectieve belangenorganisaties en accountancy- en/of consultancyfirma's is gepositioneerd. Zoals bij de start beoogd beëindigt Aedes vereniging van woningcorporaties daarmee haar kapitaalbelang in aeDex.