CDA

Eddy van Hijum: Harde aanpak illegale arbeid

Het CDA in de Tweede Kamer wil dat het kabinet illegale arbeid harder gaat aanpakken. Werkgevers die hun buitenlandse werknemers onderbetalen en uitbuiten komen nog steeds te makkelijk weg, vindt CDA-kamerlid Van Hijum.

Hij stelt voor om het mogelijk te maken om een werkgever bij herhaalde overtreding direct strafrechtelijk te vervolgen. Een bedrijf met illegale werknemers dat niet beschikt over de benodigde vergunningen en hiervoor al eerder is beboet, kan dan bijvoorbeeld sneller worden stilgelegd. Op dit moment wordt bij een herhaalde overtreding een nieuwe boete opgelegd die 50% hoger is dan de eerste, en pas bij de derde overtreding kan de strafrechter worden ingeschakeld. Bedrijven kunnen echter tegen de eerste boete in bezwaar en beroep gaan en zo vervolgstappen vertragen. Het CDA wil tevens dat de regering opnieuw beziet of het mogelijk is om de kosten van het uitzetten van illegale werknemers op de betreffende werkgever te verhalen.

Werkgevers die bewust zaken doen met illegale uitzendbureaus moeten volgens het CDA ook harder worden aangepakt. Daar moet dan wel tegenover staan dat werkgevers die hun zaken op orde hebben en zich er van vergewissen dat zij zaken doen met bonafide uitzenders minder last krijgen van de overheid. Om de rol van malafide uitzendbureaus en bemiddelaars terug te dringen wil het CDA dat uitzendbureaus â ook de buitenlandse â worden verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister. Daarnaast moet het voor werkgevers aantrekkelijker gemaakt worden om alleen nog zaken te doen met uitzendbureaus die gecertificeerd zijn volgens de kwaliteitsnormen van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Dit kan door werkgevers vrij te stellen van aansprakelijkheid voor de betaling van het wettelijk minimumloon, belastingen en sociale premies als zij zaken doen met een gecertificeerd uitzendbureau. De uitzendsector moet door middel van certificering en inspecties het kaf van het koren scheiden. De Arbeidsinspectie, de SIOD en de Belastingdienst kunnen hun capaciteit dan gerichter inzetten in sectoren en bij bedrijven met een hoog frauderisico.

Van Hijum: âIllegale arbeid is een groot maatschappelijk probleem. Het leidt tot oneerlijke concurrentie en verdringing. Geschat wordt dat er op jaarbasis circa 80.000 werknemers illegaal aan het werk zijn, vooral in de land- en tuinbouw, de schoonmaak, de horeca en de bouw.â Het aantal malafide uitzendbureaus wordt geschat op ruim 5000. De overheid loopt jaarlijks circa EUR 260 mln mis aan belastingen en sociale premies. De groep illegale werknemers bestaat voor ongeveer 40% uit illegale vreemdelingen, voor circa 35% uit tijdelijke migranten en uit asielzoekers en legaal verblijvende buitenlanders die niet of beperkt mogen werken.

---